2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
½ pomidora
1 łyżka masła
szczypta czerwonej papryki w proszku
kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
świeżo zmielony czarny pieprz
bazylia
Wykonanie:
Do miski wbić jajka, dodać sól i wodę, roztrzepać na jednolitą masę. Pomidora sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić pół łyżki masła, wrzucić pomidory. Smażyć przez kilka minut, aż odparują. Dodać resztę masła i masę jajeczną. Postawić na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszać patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodać czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.
Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.
1 puszka brzoskwiń
1 puszka ananasów
1 l wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zamiast mąki można użyć kisielu brzoskwiniowego lub ananasowego)
makaron lub grzanki
Bernadetta urodziła się w Lourdes 7 stycznia 1844 roku. W wieku czternastu lat przy grocie Massabielle objawiła się jej Matka Boża, która przedstawiła się jako Niepokalane Poczęcie.
W wieku dwudziestu dwóch lat Bernadetta postanowiła zamknąć się w klasztorze w Saint-Gildard, domu macierzystym zgromadzenia sióstr miłosierdzia z Nevers, gdzie pozostała aż do śmierci w 1879 roku.
Jaj na święta wielkanocne nie zabraknie, produkcja przekracza krajowe zapotrzebowanie, jednak ceny kształtują się w zależności od popytu, jest drożej niż jesienią - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska.
Duża skala produkcji jaj w Polsce gwarantuje, że nie zabraknie ich w sklepach nawet w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten produkt, tj. przed świętami wielkanocnymi. Polska produkuje więcej niż wynoszą krajowe potrzeby, wykraczając znacząco poza średnią światową. Potencjał produkcyjny zapewnia polskim konsumentom bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśniła Gawrońska.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.