Reklama

Z zakonnej kuchni

Buraki na zimę

Chociaż na półkach w sklepach piętrzą się słoiki warzywnych sałatek i marynat, to domowego smaku przetworów nic nie zastąpi. Jest jeszcze pora, aby samemu zawekować przetwory na zbliżającą się zimę. Jak przygotować do słoików buraczki – podpowiadają Siostry Zmartwychwstanki z Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
• 3 kg buraków
• 3 cebule
• 3 ząbki czosnku

ZALEWA:
• 3 szklanki wody
• 1,5 łyżki soli
• 1,5 szklanki cukru
• 1-1,5 szklanki octu 10-procentowego (można mniej, jeśli ktoś nie lubi potraw zbyt ostrych)
• 7 ziarenek pieprzu
• 7 goździków
• 7 ziarenek ziela angielskiego
• 3 liście laurowe

Wykonanie:
Buraki umyć, ugotować w łupinach do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek – gotować 5 min. Przestudzoną zalewą zalać buraki, wymieszać i zostawić na przynajmniej 5 godzin (można na całą noc). Buraki wkładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować 15 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-10-08 12:26

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kompot z dyni na zimę

Niedziela Ogólnopolska 40/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Kompot z dyni jest u nas wciąż mało popularny, a szkoda, bo jest zdrowy i delikatny w smaku. Przypadnie do gustu wszystkim.

SKŁADNIKI:
CZYTAJ DALEJ

Papież w orędziu „Urbi et Orbi”: Bóg nas stworzył do życia

2025-04-20 12:51

[ TEMATY ]

Watykan

papież Franciszek

Urbi et Orbi

Włodzimierz Rędzioch

„Chrystus zmartwychwstał! W tym orędziu zawarty jest cały sens naszej egzystencji, która nie jest stworzona dla śmierci, lecz dla życia” - wskazał Franciszek w wielkanocnym orędziu „Urbi et Orbi” odczytanym przez mistrza ceremonii papieskich abp. Diego Ravelli ze środkowego balkonu bazyliki św. Piotra w Watykanie. Na zakończenie papież udzielił uroczystego błogosławieństwa „Urbi et Orbi” [Miastu (Rzymowi) i światu], z którym związany jest odpust zupełny pod zwykłymi warunkami.

Bracia i Siostry, dobrych Świąt Wielkanocnych!
CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. prałat Jan Kwasik

2025-04-20 15:49

Karol Porwich/Niedziela

W noc Wigilii Zmartwychwstania Pańskiego zmarł ks. prałat Jan Kwasik. Kapłan miał 93 lata życia i 70 lat kapłaństwa. Do końca swoich dni rezydował w parafii pw. Chrystusa Króla w Brzegu Dolnym.

Kapłan urodził się 27 lutego 1932 roku w Kukizowie [Archidiecezja Lwowska]. Święcenia kapłańskie przyjął 19 czerwca 1955 roku. Od 6 grudnia 1955 roku był administratorem, a później proboszczem w parafii Wniebowzięcia NMP w Ligocie Książęcej. 6 grudnia 1967 roku został przeniesiony na urząd proboszcza do parafii Wszystkich Świętych w Brzegu Dolnym. Był także budowniczym kościoła pw. Chrystusa Króla w Brzegu Dolnym, który stał się kościołem parafialnym. W 1994 roku kapłan ten otrzymał tytuł prałata. Ks. Jan Kwasik pozostał proboszczem parafii pw. Chrystusa Króla w Brzegu Dolnym do emerytury, czyli roku 2007. A następnie był w tej parafii rezydentem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję