Reklama

Z zakonnej kuchni

Grzyby solone

Z tak przygotowanych grzybów można robić sałatki cebulowo-grzybowe do ryby, pieczystego i dziczyzny; można je wykorzystać jako dodatek do farszu świątecznych pierogów, do bigosu, kapusty czy barszczu czerwonego. Przed użyciem należy grzyby porządnie wymoczyć. Przepis pochodzi z kuchni p. Marii Pleśniak

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg świeżych rydzów, opieniek lub gąsek – same kapelusze

• 2 łyżki stołowe soli na 1 l wody do obgotowania grzybów

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 15 dag soli do przełożenia grzybów

Wykonanie:

Grzyby starannie oczyścić na sucho, a następnie wypłukać. Obgotować – 5 min w osolonym wrzątku (z wyjątkiem rydzów, które układa się w kamionce po obmyciu bez obgotowania, oraz gąsek, które należy wymoczyć – przez kilka godzin, co najmniej czterokrotnie zmieniając wodę). Osączyć grzyby na sicie. Układać w kamionkowym garnku i przesypywać solą każdą warstwę. Przykryć szczelnie talerzem i obciążyć np. słoikiem z wodą. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki. Po 3-4 dniach grzyby zmniejszą objętość i przykryją się własną zalewą. Wówczas można dodać kolejne warstwy obgotowanych w solance kapeluszy z kolejnych grzybobrań, maksymalnie do półtora tygodnia. Każdą nową warstwę solić jak na początku i pilnować, by dociśnięte kapelusze były zawsze przykryte zalewą. Gdyby po 7 dniach grzyby nie pokryły się własną zalewą, należy samemu sporządzić zalewę ze szklanki przegotowanej wody z łyżką cukru i zalać grzyby.

Wykonanie: Graziako

2015-09-22 11:22

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czekoladowo-jaglany mazurek na spodzie z orzechów

Niedziela Ogólnopolska 15/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

SKŁADNIKI: spód orzechowy 125 g orzechów włoskich 75 g migdałów 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 łyżki miodu masa czekoladowa 200 ml mleka roślinnego 200 ml mleka kokosowego 15 daktyli 75 g gorzkiej czekolady 50 g (suchej) kaszy jaglanej 20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego polewa i dodatki 50 g gorzkiej czekolady 25 ml mleka roślinnego 2 łyżki miodu garść uprażonych na patelni płatków migdałowych skórka otarta z połowy pomarańczy
CZYTAJ DALEJ

Bóg przychodzi w cichości i prostocie

2025-12-25 16:30

Screen

Bp Jacek Kiciński

Bp Jacek Kiciński

W uroczystość Bożego Narodzenia w katedrze wrocławskiej bp Jacek Kiciński mówił o radości z narodzin Jezusa, która jest darem dla każdego człowieka.

– Przychodzimy dzisiaj do Jezusa Chrystusa na Jego urodziny. Naliczono już Panu Jezusowi 2025 lat. Poważny wiek! Ale Jego słowo cały czas jest młode, bo Ewangelia zawsze daje życie – mówił w homilii bp Kiciński i zaznaczył: – Gdyby nie było Bożego Narodzenia, nie byłoby dzisiaj Mszy św., nie byłoby wspólnoty Kościoła. Dlatego dzisiaj dziękujemy za dar przyjścia Jezusa Chrystusa na świat. A jednocześnie dziękujemy za łaskę wiary, którą otrzymaliśmy na chrzcie świętym.
CZYTAJ DALEJ

Bp Piotrowski: święta Bożego Narodzenia to nie magia

2025-12-26 09:30

[ TEMATY ]

Święta Bożego Narodzenia

BP KEP

bp Jan Piotrowski

bp Jan Piotrowski

Święta Bożego Narodzenia nie są świętami magicznymi, ale są świętami naszej wiary, że Bóg jest miłością, którą dzieli się z nami w osobie Jezusa Chrystusa - powiedział dzisiaj bp Jan Piotrowski podczas uroczystej Mszy św. w kieleckiej bazylice katedralnej. Koncelebransami byli biskupi pomocniczy, bp Marian Florczyk i bp Andrzej Kaleta.

W wygłoszonej homilii bp Piotrowski zauważył zasadniczą różnicę pomiędzy czasami, gdy narodził się Chrystus, a współczesnymi i rozwijał słowa Ewangelii o narodzeniu Pańskim, mówiącej o tym, że „Bóg tak umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję