Reklama

Z zakonnej kuchni

Na upały – chłodnik

Zupa idealna na upały, szybka i pyszna, czyli chłodnik z botwiną, zwany litewskim. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Niedziela Ogólnopolska 31/2016, str. 58

[ TEMATY ]

zupy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2 buraki

• 2 jaja

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 świeży ogórek

• pęczek rzodkiewek

• 1 l kwaśnego mleka

• zielenina: koperek, szczypiorek, natka pietruszki

• przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ósemki. Ogórek i rzodkiewki obrać, zetrzeć na tarce. Mleko roztrzepać i wymieszać z pozostałymi składnikami Doprawić chłodnik do smaku. Posypać zieleniną. Podawać na zimno.

Wykonanie: Graziako

2016-07-27 09:05

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa krem z zielonego groszku

Niedziela Ogólnopolska 27/2015, str. 58

[ TEMATY ]

zupy

Graziako

Aromatyczna zupa ze świeżych warzyw to wspaniały pomysł na letni obiad. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

• 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • ½ cebuli • 2 garście świeżego zielonego groszku lub 1 puszka konserwowego • 1,5 l wywaru mięsnego • suszony lubczyk • 2 łyżki masła klarowanego • 1 topiony serek typu ementaler
CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Abp Szal podczas dożynek w Tyrawie Wołowskiej: Szanujmy chleb

2025-08-23 17:17

ks. Maciej Flader

Poświecenie wieńców dożynkowych

Poświecenie wieńców dożynkowych

Dzisiaj dziękujemy Panu Bogu za chleb. Szanujemy ten chleb, niech ten chleb, który dzielimy, także w czasie Eucharystii i ten chleb, który dzielimy, choćby przy obrzędem dożynkach, przy obrzędzie dożynkach będzie znakiem nie dzielenia ludzi, ale zjednoczenia. mówił abp Adam Szal w Tyrawie Wołowskiej podczas dożynek gminno-powiatowych.

Ordynariusz Przemyski podkreślał wagę wdzięczności, porównując ją do Bożego daru życia, który otrzymujemy każdego dnia. W kontekście współczesnego świata, naznaczonego wojną i kataklizmami, Kaznodzieja wzywał do wdzięczności za możliwość bezpiecznego zbioru plonów. - Wdzięczność to piękna cecha. A my dzisiaj przychodzimy po to, aby zawołać ziemię wydała swój plon. Pan Bóg nam pobłogosławił. Ta wdzięczność jest ważna, gdy zorientujemy się, gdy doświadczymy, Ile jest niebezpieczeństw we współczesnym świecie. Dlatego dzisiaj nie chcemy podziękować za to, że mogliśmy zebrać plony, że mimo tego, że w pewnych momentach pogoda nie sprzyjała żniwom, to jednak udało się zebrać plony – mówił abp Adam Szal.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję