Reklama

Chorobę przyjął jako dar

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Książka „Jestem pod Jego skrzydłami. Biografia ks. Jana Kaczkowskiego” jest poświęcona założycielowi i dyrektorowi Puckiego Hospicjum pw. św. Ojca Pio. Jego niezwykła osobowość, empatia, oddanie chorym, własne cierpienie z powodu choroby nowotworowej i stopniowe odchodzenie sprawiły, że stał się postacią znaną w całym kraju. Mówiono o nim nawet: „Onkocelebryta”.

Książka opowiada o jego dzieciństwie i młodości, trudnej drodze do kapłaństwa i latach spędzonych w seminarium w Gdańsku, początkach pracy duszpasterskiej. Wiele dowiemy się z niej o czasie, kiedy podjął trudne dzieło, jakim była budowa i organizacja puckiego hospicjum. Ale żyjący na pełnej petardzie ks. Jan zajmował się także młodzieżą z marginesu, był kapelanem szpitalnym, brał udział w tworzeniu Areopagów Etycznych, czyli warsztatów dla osób opiekujących się pacjentami terminalnie chorymi. W 2007 r. na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego obronił pracę doktorską na temat: „Godność człowieka umierającego a pomoc osobie w stanie terminalnym – studium teologiczno-moralne”. W 2008 r. ukończył studia podyplomowe z zakresu bioetyki na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W pewnym okresie życia odkrył, że sam jest pacjentem terminalnie chorym – wykryto u niego glejaka mózgu. Chorobę przyjął jako dar, jako możliwość dania świadectwa, że na przekór okolicznościom można cały czas służyć i dawać, bo choroba nie zwalnia z powinności moralnych.

Wiele z postawy ks. Jana wyjaśnia, że jego ulubionymi świętymi byli św. Franciszek z Asyżu i św. Ignacy Loyola. Był też przekonany, że wszystko, co rodzi się z miłości, jest głębokim wyznaniem wiary, bo miłością jest sam Stwórca.

Ks. Jan Kaczkowski zmarł w wieku 39 lat, kapłanem był przez 14 lat. Książka wydana w pierwszą rocznicę jego śmierci jest dowodem pamięci o niezwykłym księdzu, który w każdej sytuacji czuł się „pod Jego skrzydłami”.

Agnieszka Kuchnia-Wołosiewicz, Michał Kramek, „Jestem pod Jego skrzydłami. Biografia ks. Jana Kaczkowskiego”. Wydawnictwo Bonum Verbum, Zakrzów 42, 24-335 Łaziska, www.bonumverbum.pl .

2017-03-29 10:06

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zakaz fotografowania wchodzi w życie. Za złamanie przepisów mandat, areszt, a nawet konfiskata sprzętu

2025-04-15 09:40

[ TEMATY ]

fotografia

zakaz

Wzór znaku/Dziennik Ustaw

Od przyszłego tygodnia robiąc zdjęcie trzeba będzie się dobrze rozejrzeć. Kilkadziesiąt tysięcy obiektów zostanie bowiem objętych zakazem fotografowania. To efekt wejścia w życie ustawy o obronie ojczyzny. Na liście są obiekty wojskowe, ale nie tylko. Złamanie zakazu będzie surowo karane - informuje Polsat News.

Rejs po Świnoujściu będzie można niebawem utrwalić, ale tylko we wspomnieniach. Zdjęcia będą kategorycznie zakazane.
CZYTAJ DALEJ

Szczegóły pogrzebu bpa Piotra Turzyńskiego

2025-04-15 14:15

[ TEMATY ]

bp Piotr Turzyński

fot. EpiskopatNews Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Bp Piotr Turzyński

Bp Piotr Turzyński

W najbliższy wtorek, 22 kwietnia, odbędą się uroczystości pogrzebowe biskupa Piotra Turzyńskiego, biskupa pomocniczego radomskiego, delegata KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej i ds. Duszpasterstwa Nauczycieli.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w katedrze Opieki NMP w Radomiu. O godzinie 10.00 nastąpi wprowadzenie ciała i czuwanie modlitewne, zaś o godzinie 11.00 rozpocznie się Msza św. pogrzebowa.
CZYTAJ DALEJ

Drobiarze: na Wielkanoc jaj nie zabraknie, ceny wyższe niż jesienią

2025-04-16 10:28

[ TEMATY ]

Wielkanoc

ceny

jaja

będzie drożej

Karol Porwich/Niedziela

Jaj na święta wielkanocne nie zabraknie, produkcja przekracza krajowe zapotrzebowanie, jednak ceny kształtują się w zależności od popytu, jest drożej niż jesienią - poinformowała dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) Katarzyna Gawrońska.

Duża skala produkcji jaj w Polsce gwarantuje, że nie zabraknie ich w sklepach nawet w okresie wzmożonego zapotrzebowania na ten produkt, tj. przed świętami wielkanocnymi. Polska produkuje więcej niż wynoszą krajowe potrzeby, wykraczając znacząco poza średnią światową. Potencjał produkcyjny zapewnia polskim konsumentom bezpieczeństwo żywnościowe - wyjaśniła Gawrońska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję