• 1 kg białego sera
• 20 dag masła
• 8 jaj
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 1 budyń śmietankowy
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka starta z 1 cytryny
• 10 dag rodzynek
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku.
Masło utrzeć, stopniowo dodawać żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia, skórkę startą z cytryny
oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać wcześniej ubitą sztywną pianę z białek. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160oC przez ok. 1 godz.
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.
Lukier cytrynowy
Składniki:
• 2 szklanki cukru pudru
• sok z 1-2 cytryn
Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny miksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.
Któż nie zna prostych i sprawdzonych przepisów s. Anastazji! Cenimy jej profesjonalizm i kunszt kulinarny.
Tym razem połączyła siły z s. Salomeą, która przejmuje po niej kulinarny fach. Dzięki talentowi i doświadczeniu pracy we Włoszech wnosi do kuchni nowe nurty. Razem wydały książkę „Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą”.
Bożonarodzeniowa kuchnia sióstr łączy w sobie potrzebę odkrywania kulinarnych wrażeń i czerpania z tradycji. Jest świeża, zaskakująca, a zarazem sięga do sprawdzonych przepisów. Pożytek z niej będą miały zwłaszcza młode i mniej doświadczone gospodynie, gdyż zawiera wiele przepisów na obowiązkowe dania wigilijne i świąteczne, które przy dokładnej instrukcji sióstr nie mogą się nie udać.
Gorąco polecamy! J.M.
„Boże Narodzenie z s. Anastazja i s. Salomeą”, Wydawnictwo WAM
Alberto Michelini to znany włoski dziennikarz, pisarz, polityk. Prezenter i korespondent dziennika TG1 włoskiej telewizji państwowej, parlamentarzysta europejski i włoski. Towarzyszył Janowi Pawłowi II podczas jego licznych podróży, nakręcił 23 filmy dokumentalne i napisał 12 książek o jego pontyfikacie. Spotykał wiele razy Papieża, ale jedno z tych spotkań miało szczególne znaczenie - był to obiad u Ojca Świętego wraz z prof. Lejeunem w dniu, który przeszedł do historii – 13 maja 1981 r.
Dwunastoletnia dziewczynka żyjąca w XIV wieku w Italii - bł. Imelda Lambertini jest patronką dzieci pierwszokomunijnych, a także patronką wszystkich dzieci i młodzieży. Dawne modlitwy nie bez powodu nadają jej miano „adwokatki dzieciństwa”. Jej proste życie, związane z Eucharystią, ale nie tylko, niesie ogromnie ważne przesłanie dla świata XXI wieku.
Imelda urodziła się ok. 1320 r. w Bolonii, w hrabiowskiej rodzinie Lambertinich, jednej z najbardziej wpływowych rodzin w ówczesnej Italii. Prawdopodobnie nie miała jeszcze ukończonego 10. roku życia, gdy wyprosiła u rodziców pozwolenie na wstąpienie do klauzurowego klasztoru Sióstr Dominikanek.
Imelda od najmłodszych lat pragnęła przyjąć Pana Jezusa do swojego serca. Żaden człowiek nie miał jednak możliwości spełnić tego marzenia ze względu na jej młody wiek. Mógł to uczynić jedynie sam Jezus: i On sam w cudowny sposób przyszedł do małej Imeldy pod postacią Chleba Eucharystycznego. Gdy sama modliła się po Mszy św. konwentualnej w chórze zakonnym, przy sklepieniu ukazała się jej Święta Hostia. Współsiostry, zafascynowane niezwykłym światłem i zapachem, widząc, że dzieje się Boży cud, posłały po kapelana. Hostia łagodnie opadła na patenę i kapłan swymi konsekrowanymi dłońmi udzielił klęczącemu dziecku Pierwszej Komunii św. Był to dzień 12 maja 1333 r.
Z powodu wielkiego pragnienia dziewczynki przystąpienia do Pierwszej Komunii św., pod koniec XIX wieku Stolica Apostolska beatyfikowanej już Imeldzie Lambertini przyznała oficjalny tytuł patronki dzieci pierwszokomunijnych. Patronat ten potwierdził w 1910 r. św. papież Pius X.
Alberto Michelini to znany włoski dziennikarz, pisarz, polityk. Prezenter i korespondent dziennika TG1 włoskiej telewizji państwowej, parlamentarzysta europejski i włoski. Towarzyszył Janowi Pawłowi II podczas jego licznych podróży, nakręcił 23 filmy dokumentalne i napisał 12 książek o jego pontyfikacie. Spotykał wiele razy Papieża, ale jedno z tych spotkań miało szczególne znaczenie - był to obiad u Ojca Świętego wraz z prof. Lejeunem w dniu, który przeszedł do historii – 13 maja 1981 r.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.