Składniki:
• 1 opakowanie makaronu lasagne (400 g)
• 50 dag mrożonego szpinaku
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 30 dag sera typu feta
• sól, pieprz
• kilka plasterków mozzarelli
Sos beszamelowy:
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 0,5 litra mleka
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak i ogrzewaj, aż się rozmrozi i odparuje. Dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż do uzyskania białego koloru. Do zasmażki wlewaj powoli chłodne mleko, nie przerywając mieszania, zagotuj. Posól, dodaj pieprz i trochę gałki muszkatołowej.
Na spód kwadratowej blachy wylej cienką warstwę sosu beszamelowego. Ułóż kilka płatów lasagne, polej je sosem beszamelowym, następnie rozsmaruj masę szpinakową. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić płat lasagne. Wierzch polej sosem beszamelowym i połóż pokrojone plasterki mozzarelli. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Podawaj na gorąco.