Reklama

Konserwanty na talerzu

Do artykułów spożywczych, w których jest najwięcej chemii, należą też te najbardziej lubiane przez dzieci, np. chipsy.
Do czego jeszcze producenci dodają sztuczne dodatki?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwszą grupę stanowią BARWNIKI: E102, E104, E110, E122-E124, E127, E131, E132, E142, które znajdziemy w: napojach bezalkoholowych, zupach w proszku, galaretkach, dżemach, gumach do żucia, płatkach zbożowych oraz wyrobach piekarniczych i cukierniczych. Mają one działanie alergizujące, powodują nadpobudliwość i dekoncentrację, są rakotwórcze i niebezpieczne dla alergików.

Środkami konserwującymi są: KWAS BENZOESOWY E210 oraz BENZOESANY E211-213. Występują one w: konserwach rybnych, koncentratach pomidorowych, galaretkach, sokach warzywno-owocowych i margarynach. Wykazują działanie rakotwórcze oraz mogą wywoływać reakcje alergiczne. E210 jest niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W suszonych owocach, wiórkach kokosowych, przyprawach i przetworach ziemniaczanych znajdziemy DWUTLENEK SIARKI E220 oraz SIARCZANY E221-E224, E226-E228. Wykazują one działanie niekorzystne dla układu krwiotwórczego (powodują stratę witaminy B12), wyzwalają reakcje alergiczne, nudności i bóle głowy.

W wędlinach, mięsach i rybach, najczęściej zapakowanych w plastik, stosuje się AZOTYNY: POTASU E249 i SODU E250. Mają działanie rakotwórcze i są niebezpieczne dla kobiet w ciąży, a E250 dodatkowo utrudnia transport tlenu przez krew.

Otyłość oraz nadciśnienie tętnicze mają źródło m.in. w spożywaniu żywności zawierającej GLUTAMINIAN SODU E621. Znajduje się on w: koncentratach spożywczych, sosach i daniach w proszku, przyprawach, zupach w proszku, konserwach i wędlinach.

2020-03-10 10:34

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rada Społeczna przy Arcybiskupie Poznańskim – laikat o Kościele i świecie

[ TEMATY ]

rada

Artur Stelmasiak

Integracja europejska, bezrobocie, edukacja, obrona życia i małżeństwa, ale też potrzeba dobra i piękna w życiu społecznym - to tematy, o których wypowiadała się powołana w 2002 przez abp Stanisława Gądeckiego r. Rada Społeczna przy Arcybiskupie Poznańskim. Kilkunastoosobowy zespół, któremu przewodniczy prof. dr hab. Bohdan Gruchman, tworzą wybitni naukowcy, prawnicy, działacze społeczni, m.in. konstytucjonalista prof. Wojciech Łączkowski, neonatolog prof. Janusz Gadzinowski, biochemik prof. Andrzej Legocki, informatyk prof. Jan Węglarz i in.
CZYTAJ DALEJ

Św. Szarbel – przybytek, w którym Bóg objawia się światu

[ TEMATY ]

św. Charbel

św. Charbel Makhlouf

Agnieszka Bugała

W ogólnopolskim kalendarzu liturgicznym przypada dziś wspomnienie libańskiego świętego Szarbela Machlufa. Ten żyjący w XIX wieku zakonnik i pustelnik obrządku maronickiego jest dziś jednym z najbardziej znanych i czczonych świętych chrześcijańskich na świecie.

Św. Szarbel uważany jest za jednego z największych cudotwórców pośród świętych Kościoła. Zarejestrowano już kilkadziesiąt tysięcy uzdrowień za jego wstawiennictwem, które są czytelnym znakiem Bożej obecności we współczesnym świecie. Co roku do jego grobu, znajdującego się w klasztorze w miejscowości Annaja, przybywa ponad 4 mln pielgrzymów.
CZYTAJ DALEJ

Polska lektorka na Placu św. Piotra: tu widać wiarę młodych ludzi

2025-07-29 18:29

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Jubileusz Młodzieży

Jubileusz Młodych

Fot. archiwum Karoliny Mandak

Polski głos, który zabrzmi na Placu św. Piotra podczas Mszy św. otwierającej Jubileusz Młodzieży, należy do dziewiętnastoletniej Karoliny Mandak z Sośnicowic na Śląsku. „Tutaj widać, że wiara wśród młodych ludzi jest naprawdę żywa” – mówi już w pierwszych dniach jubileuszowej pielgrzymki, w której uczestniczy z przyjaciółmi z parafii.

Polka, wybrana do odczytania jednej z intencji modlitwy wiernych podczas Mszy św. rozpoczynającej obchody Jubileuszu Młodzieży, przyjechała Rzymu z grupą z parafii pw. św. Jakuba w Sośnicowicach. „Pomysł na przyjazd na jubileusz zrodził się w naszych głowach podczas spotkania młodzieży z ministrantami i ministrantkami z naszej parafii– wspomina Karolina Mandak w rozmowie z mediami watykańskimi – Zebraliśmy pieniądze, sprzedając ciasta i różne rzeczy wyprodukowane przez nas i przez naszego księdza wikarego”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję