Składniki
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
szczypta soli
krem:
1 szklanka słodkiej śmietanki
10 dag marcepanu
łyżka żelatyny
2 żółtka
łyżka cukru pudru
wierzch:
35 dag truskawek
3-4 łyżki dżemu truskawkowego
Wykonanie:
Owoce umyć, osączyć i usunąć szypułki. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią i włożyć na 30 min do lodówki. Potem wylepić nim okrągłą formę (najlepiej do pieczenia tart) wysmarowaną tłuszczem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 20 min. W tym czasie zrobić krem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Marcepan przełożyć do rondelka, zalać śmietanką i zagotować na małym ogniu, a następnie utrzeć. Żółtka zmiksować z cukrem i, nie przerywając miksowania, wlewać porcjami masę marcepanową oraz żelatynę. Gdy krem zacznie tężeć, rozsmarować go na wystudzonym cieście.
Dżem przełożyć do garnuszka i podgrzewać – cały czas mieszając – aż uzyska półpłynną konsystencję. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Pokrojone owoce ułożyć na kremie, posmarować letnią glazurą z dżemu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu