Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Złoto wśród żywności

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

Ile białka jest w białku? Niewiele osób wie, że w żółtku znajduje się więcej protein niż w samym białku. W 100 g czystego białka jaja znajduje się 10,8 g białka, natomiast zjedzenie 100 g żółtka dostarcza aż 16,3 g białka. Jaja są bogatym źródłem cholesterolu, który ostatnimi czasy został zdemonizowany, przez co ograniczono spożycie jaj do dwóch tygodniowo. Tymczasem jedno jajo zawiera taką ilość cholesterolu, jaka jest rekomendowana jako spożycie bezpieczne dla osób z miażdżycą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Badania naukowe oraz doświadczenia ostatnich lat nie potwierdzają tezy, że cholesterol z pożywienia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 200 miligramów. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów i słodyczy oraz niską aktywnością fizyczną. Cholesterol jest jednym z istotnych składników diety i spełnia wiele ważnych funkcji w układzie hormonalnym i nerwowym. Regularne spożywanie jaj może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu.

Jaja zawierają kompleks wszystkich witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B – oprócz witaminy C. Bogate są również w biotynę, która działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, oraz minerały, takie jak: żelazo, selen, cynk, fosfor.

Żółtko jaja to złoto wśród żywności, zwłaszcza ze względu na obecną w nim luteinę, która chroni nasz wzrok przed degeneracją plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko kurzej ślepoty, poza tym ma działanie antyoksydacyjne dla całego organizmu. W żółtku mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.

Reklama

Kolejnym cennym składnikiem żółtka jest lecytyna. Usprawnia ona procesy trawienia tłuszczów i zapobiega przyklejaniu się tłuszczu do ścian tętnic. Pozwala cholesterolowi pozostać w formie rozpuszczalnej, co zapobiega jego gromadzeniu się w żółci i tętnicach.

Niestety, wiele osób cierpi na alergie lub choroby autoimmunologiczne i nie toleruje jaj. Badania pokazują, że częściej nietolerowane jest białko jaja niż żółtko.

Najzdrowiej przyrządzone jajko ma nie w pełni ścięte lub wręcz półpłynne żółtko – tylko wtedy będzie miało najwięcej walorów zdrowotnych.

Święta Wielkiej Nocy to czas na konsumpcję jaj! Dwoma dziennie z pewnością sobie nie zaszkodzimy, a nawet polepszymy nasze zdrowie!

2021-03-30 10:53

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tort Cappuccino

Siostra Ella, brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry wzajemnie sobie pomagają i przekazują przepisy oraz kulinarne ciekawostki, wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie.

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

79 lat temu zakończyła się II wojna światowa

2024-05-07 21:53

[ TEMATY ]

II wojna światowa

Walter Genewein

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu 1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

Wrzesień 1939, zdjęcie wykonane przez niemieckiego oficera gdzieś we Wrocławiu we wrześniu
1939 r. Przedstawia pojazdy niemieckich sił powietrznych przed wyjazdem do Polski

79 lat temu, 8 maja 1945 r., zakończyła się II wojna światowa w Europie. Akt kapitulacji Niemiec oznaczał koniec sześcioletnich zmagań. Nie oznaczał jednak uwolnienia kontynentu spod panowania autorytaryzmu. Europa Środkowa na pół wieku znalazła się pod kontrolą ZSRS.

Na początku 1945 r. sytuacja militarna i polityczna III Rzeszy wydawała się przesądzać jej los. Wielka ofensywa sowiecka rozpoczęta w czerwcu 1944 r. doprowadziła do utraty przez Niemcy ogromnej części Europy Środkowej, a straty w sprzęcie i ludziach były niemożliwe do odtworzenia. Porażka ostatniej wielkiej ofensywy w Ardenach przekreślała niemieckie marzenia o zawarciu kompromisowego pokoju z mocarstwami zachodnimi i kontynuowaniu wojny ze Związkiem Sowieckim. Wciąż zgodna współpraca sojuszników sprawiała, że dla obserwatorów realistycznie oceniających sytuację Niemiec było jasne, że wykluczone jest powtórzenie sytuacji z listopada 1918 r., gdy wojna zakończyła się zawieszeniem broni. Dążeniem Wielkiej Trójki było doprowadzenie do bezwarunkowej kapitulacji Niemiec oraz ich całkowitego podporządkowania woli Narodów Zjednoczonych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję