Reklama

W wolnej chwili

Z jabłka z chrzanem, na ostro

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki (2 porcje):
2 jabłka
pełna łyżka drobno startego świeżego chrzanu lub łyżeczka chrzanu ze słoika

Sos:
łyżka soku z cytryny
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru pudru
pół pęczka natki pietruszki
cebula dymka, drobno siekana

Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dodać chrzan. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, a następnie wymieszać z jabłkami i chrzanem. Posypać obficie zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-04-06 13:06

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodko-warzywne inspiracje na jesień

Niedziela Ogólnopolska 47/2021, str. 54

[ TEMATY ]

przepisy

Warzywa w cieście? Dlaczego nie! Ciasta z warzywami są mniej kaloryczne i bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków.

Warzywa mogą być jedzone nie tylko w postaci wytrawnej – można je przyrządzić również na słodko, i to w smakowitym wydaniu. Jeśli mamy kłopot z dziećmi lub wnukami niejadkami, poniższy przepis sprawdzi się, by „przemycić” warzywa w menu. Warzywa dodane do ciasta wpływają na poprawę jego wilgotności oraz zwiększają jego wartość odżywczą i jakość. Mogą również upięknić ciasto, zmieniając jego kolor (czynią to np. szpinak czy buraki). Do ciast warto wykorzystywać warzywa korzenne, takie jak marchew czy burak. Świetnie sprawdzą się również dynia, a nawet kabaczek. Zielone ciasto pozyskamy z liści szpinaku, a listki świeżej bazylii oberwane z dwóch małych roślin, dodane do kremu, rewelacyjnie zmienią smak na orzeźwiający bazyliowy.
CZYTAJ DALEJ

Gorące relacje po katastrofie. Premiera przejmującego dokumentu o Smoleńsku 10 kwietnia 2025 r.

2025-04-09 15:30

[ TEMATY ]

katastrofa smoleńska

relacje

10 kwietnia

Polsa wyglądałaby inaczej

Biały Kruk

Film „Polska wyglądałaby inaczej”

Film „Polska wyglądałaby inaczej”

Film „Polska wyglądałaby inaczej” to bardzo poruszający dokument artystyczny, to głęboka refleksja nad tragedią smoleńską i jej konsekwencjami dla Polski. Z udziałem wybitnych autorytetów, pełen unikatowych zdjęć i wzruszeń – stanowi świadectwo prawdy, której nie da się zamilczeć. To głos sumienia narodu, który nie zapomniał.

Premiera na kanale YouTube wydawnictwa Biały Kruk będzie miała miejsce 10 kwietnia br. o godz. 17.00: 
CZYTAJ DALEJ

Ks. Okołotowicz z więzienia w Mińsku: chcą uciszyć Kościół

2025-04-09 16:21

[ TEMATY ]

Białoruś

prześladowania

Centrum Obrony Praw Człowieka „Wiasna”

Ks. Henryk Okołotowicz, duchowny Kościoła katolickiego na Białorusi, skazany na 11 lat więzienia pod zarzutem „zdrady stanu”, wysłał wiadomość do wiernych „zza krat”. Stało się to w przeddzień jego 65. urodzin, które ksiądz obchodził 8 kwietnia w areszcie śledczym w Mińsku, donosi portal katolik.life. Jak poinformowano, proces odbywał się przy drzwiach zamkniętych i nie ma żadnych informacji na temat sprawy księdza z Wołczyna.

Podziel się cytatem Odnosząc się do słów kard. Kazimierza Świątka, który również był przetrzymywany w areszcie śledczym sowieckich służb KGB, duchowny zauważył, że „księża są prześladowani, aby nas uciszyć, aby uniemożliwić Kościołowi katolickiemu mówienie prawdy”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję