SKŁADNIKI: 50 g suszonych śliwek
100 ml białego wina
200 g piersi
szczypta mielonego pieprzu czarnego
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
WYKONANIE: Śliwki marynujemy w winie przez ok. godzinę. Z piersi usuwamy skórę. Mięso rozbijamy, solimy, nadziewamy śliwkami i zwijamy w roladki. Gotujemy na parze przez ok. 15 min.
SOS ŚLIWKOWY:
Z pozostałych śliwek robimy sos śliwkowy. Owoce zalewamy 100 ml wody i gotujemy przez 5 min. Sos zaprawiamy mąką ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Buraczki
SKŁADNIKI: 150 g ugotowanych buraków
20 ml soku malinowego
obrane i starte jabłko
sok z jednej cytryny
50 ml czerwonego wina wytrawnego
sól, pieprz, cukier do smaku
WYKONANIE: Buraczki ucieramy na tarce na grube wióry, łączymy ze wszystkimi składnikami, podgrzewamy i podajemy na ciepło.
Kasza jest nie tylko zdrowa, bo pomaga obniżyć cholesterol i poprawić pracę serca, ale i bardzo smaczna. Doskonale komponuje się z grzybami, warzywami i mięsem.
Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.
Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
W katedrze Notre Dame w Paryżu odbyły się w środę uroczystości pogrzebowe kardynała Andre Vingt-Trois, emerytowanego arcybiskupa Paryża, zmarłego 18 lipca. Kardynał został pochowany w krypcie arcybiskupów w chórze katedry, w której spoczywają jego poprzednicy.
Na życzenie zmarłego uroczystość była skromna, a jej uczestnikami byli duchowni i wierni diecezji paryskiej. Jedyną ozdobą prostej trumny ustawioną przy głównym ołtarzu był krzyż z białych kwiatów. W trakcie mszy, którą celebrował arcybiskup Paryża Laurent Ulrich, na trumnie złożono albę, czerwoną stułę, biskupią mitrę i paliusz - symbol łączności ze Stolicą Apostolską.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.