Reklama

Dieta dla aktywnych

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna idą ze sobą w parze, odgrywając kluczową rolę w drodze po zdrowie.

Niedziela Ogólnopolska 12/2022, str. 72-73

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wysiłek fizyczny jest dla człowieka tak naprawdę czymś bardziej naturalnym niż przewlekły siedzący tryb życia. Wiadomo, że osoby aktywne fizycznie cieszą się lepszym zdrowiem oraz są mniej narażone na choroby dietozależne niż te nieaktywne. Dodatkowo podczas aktywności zwiększamy masę mięśniową oraz przyczyniamy się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Jak właściwe żywienie wpływa na zdolność do aktywności fizycznej?

Ponieważ wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na makro- (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik) i mikroskładniki (witaminy i składniki mineralne), należy zadbać nie tylko o liczbę oraz częstość posiłków i przekąsek, ale również o ich skład i nawodnienie organizmu. Wszystkie parametry powinny też być dostosowane do naszego trybu życia. To przekłada się na szybszy czas regeneracji, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko wyczerpania lub urazów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jak zaplanować liczbę i rozkład posiłków?

Reklama

Prawidłowa liczba spożywanych posiłków w ciągu dnia to od trzech do pięciu, z uwzględnieniem różnych kombinacji, np.: trzy posiłki główne (bardziej kaloryczne) i jeden lub dwie przekąski (mniej kaloryczne) lub cztery posiłki o podobnej kaloryczności. Ważne jest zachowanie odpowiedniej przerwy między posiłkami – nie krótszej niż 3 i nie dłuższej niż 5 godzin. Pierwszy posiłek powinien być spożyty do godziny po przebudzeniu, ostatni natomiast – ok. 3 godzin przed snem. Ważnym aspektem jest również kaloryczność, która powinna być dostosowana do naszego dobowego wydatku energetycznego. Można ją obliczyć za pomocą wzoru Harrisa-Benedicta na podstawową przemianę materii (PPM), a następnie przez pomnożenie PPM przez współczynnik aktywności fizycznej PAL (1,2-2,0). Uzyskamy w ten sposób wynik całkowitej przemiany materii (CPM), czyli dziennego zapotrzebowania na energię.

Skład posiłków

Gdy wybieramy produkty do poszczególnych posiłków, należy się kierować zasadą urozmaicenia pożywienia oraz ich proporcji.

Instytut Żywności i Żywienia opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej (2016), według której to właśnie aktywność fizyczna stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Podstawą diety natomiast powinny być warzywa i owoce, których zaleca się spożywać minimum 400 g dziennie: cztery porcje warzyw i jedną porcję owoców, najlepiej świeżych, surowych lub al dente.

Kolejnym szczeblem zdrowej diety jest spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, tj.: płatków zbożowych (jęczmiennych, żytnich, owsianych, jaglanych, gryczanych), grubych kasz (gryczanej, jęczmiennej), ryżu brązowego, pełnoziarnistych pieczywa i makaronu, produktów z amarantusa.

Następną w kolejności rekomendowaną grupę produktów stanowią mleko i produkty mleczne: dziennie należy spożyć dwie szklanki mleka 2% lub fermentowane chude produkty mleczne, najlepiej np. kefir, twaróg.

Zaleca się spożywanie ryb dwa razy w tygodniu, mięsa – maksymalnie cztery razy w tygodniu oraz jaj, nasion roślin strączkowych (fasoli, grochu, soi, soczewicy), ziaren (słonecznika, dyni) i orzechów.

Tłuszcze zwierzęce należy ograniczyć i zastępować je olejami roślinnymi spożywanymi na surowo (z wyłączeniem olejów kokosowego i palmowego).

Reklama

Cukru i słodyczy nie zaleca się w codziennej diecie. Powinny one być spożywane tylko okazjonalnie.

Zgodnie z zaleceniami IŻŻ w całodziennej racji pokarmowej osób aktywnych fizycznie rekomenduje się następujący rozkład makroskładników:

Białko przy umiarkowanej aktywności zaleca się na poziomie 0,9 g na kilogram masy ciała, a przy dyscyplinach siłowych i szybkościowych – 1,2-1,6 g kg/mc.

Tłuszcze powinny stanowić 15-35% (0,7-1,5 g kg/mc) dziennej energii; przy redukcji masy ciała wskazana podaż to 0,5-1,0 g kg/mc.

Węglowodany to główne źródło energii dla pracujących mięśni. Zalecany ich udział to 45--70% energii (3-12 g kg/mc). Ich podaż powinna ściśle zależeć od intensywności podejmowanych wysiłków.

Błonnik to włókno pokarmowe, które m.in. spełnia funkcję oczyszczającą. Rekomendowana ilość to 30-40 g na dobę.

Przekąski i posiłki okołotreningowe

Reklama

Główną funkcją tych przekąsek jest zabezpieczenie organizmu w glikogen mieśniowy. Na godzinę przed treningiem zaleca się spożycie przekąski przedtreningowej. Mogą nią być np.: wafle ryżowe, owsianka, świeże i suszone owoce, kefir, jogurt, galaretka z owocami, koktajl owocowy z dodatkiem napojów mlecznych, budyń na chudym mleku. Przekąska stała powinna być spożyta z porcją płynu. Po treningu przekąską powinny być produkty zawierające szybko przyswajalne węglowodany oraz bogate w witaminy i składniki mineralne – np. soki warzywne, owocowe, owocowo-warzywne. Potreningowa przekąska ma szczególne znaczenie, kiedy niemożliwe jest spożycie zbilansowanego posiłku do godziny po zakończeniu treningu. Posiłek potreningowy powinien się składać z węglowodanów, białek i warzyw (np.: ryż/makaron + białe mięso + warzywa).

Nawodnienie

W celu utrzymania gospodarki wodno-elektrolitowej, zapobiegania odwodnieniu oraz optymalizacji wydolności fizycznej zaleca się uzupełnianie płynów niesłodzonymi napojami w ilości 30 ml/kg mc. Rekomendowane są: woda mineralna o wysokiej i średniej mineralizacji (minimum 1000 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych), woda źródlana, ziołowe lub owocowe herbaty, zupy, napoje sportowe.

Podczas wysiłku nieprzekraczającego godziny lub w okresie redukowania tkanki tłuszczowej należy pić wodę mineralną, a przy dłuższych treningach i po ich zakończeniu przyjmować napoje sportowe. Niedostateczne spożycie płynów wpływa na znaczne zmniejszenie wytrzymałości i siły mięśni. ?

2022-03-15 11:44

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Mocz w wodzie święconej: Ksiądz rozważa zamknięcie kościoła

2025-04-02 10:08

[ TEMATY ]

Niemcy

profanacja

edomor/fotolia.com

Nieznani ludzie oddają mocz za ołtarzem, załatwiają swoje „potrzeby” w kościele lub na jego terenie np. w chrzcielnicach. W Moguncji (Niemcy) wiele kościołów zmaga się z problemem wandalizmu.

Kapłan Thomas Winter, jest przerażony: „Naprawdę denerwuje mnie sposób, w jaki traktowane są kościoły w Moguncji!” 51-latek opiekuje się pięcioma parafiami w Moguncji: św. Ignacego, św. Piotra, św. Stefana, św. Kwintyna i parafią katedralną św. Marcina. Twierdzi, że wolałby całkowicie zamknąć kościoły na dwa tygodnie i otworzyć je wyłącznie na czas nabożeństw.
CZYTAJ DALEJ

Ataki na katolików w Europie i Ameryce Łacińskiej są coraz bardziej powszechne i tolerowane

2025-04-05 21:10

[ TEMATY ]

chrześcijaństwo

Adobe Stock

Ataki na katolików w Europie i Ameryce Łacińskiej są coraz bardziej powszechne i tolerowane - wynika z dwóch ważnych raportów.

Według danych z 2024 r. Raport Obserwatorium Nietolerancji i Dyskryminacji Chrześcijan w Europie (OIDAC), w 2023 r. w 35 krajach europejskich odnotowano 2 444 przestępstwa z nienawiści wymierzone w chrześcijan. Prawie połowa tych ataków miała miejsce we Francji, a liczba przestępstw przeciwko chrześcijanom znacznie wzrosła również w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Ataki wahały się od nękania i gróźb po przemoc fizyczną.
CZYTAJ DALEJ

Bł. ks. Jan Merlini nie bał się świętości

2025-04-05 17:30

Marzena Cyfert

Msza dziękczynna za beatyfikację bł. ks. Jana Merliniego

Msza dziękczynna za beatyfikację bł. ks. Jana Merliniego

Święci są po to, by świadczyć o powołaniu, jakie człowiek ma w Chrystusie. Jan był świadomy tej godności, tego powołania i swojej drogi ku Bogu. I ta świadomość kształtowała jego życie oraz posługę kapłańską. Wiedział, kim jest i dokąd zmierza – mówił abp Józef Kupny o bł. ks. Janie Merlinim.

Metropolita wrocławski przewodniczył Mszy św. dziękczynnej za beatyfikację włoskiego kapłana, współpracownika św. Kaspra del Bufalo. Wspólna modlitwa we wrocławskiej katedrze zgromadziła kapłanów archidiecezji, siostry Adoratorki Krwi Chrystusa, które przygotowały uroczystość, siostry misjonarki Krwi Chrystusa, misjonarzy klaretynów, przyjaciół i dobroczyńców zgromadzeń oraz czcicieli Przenajdroższej Krwi Chrystusa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję