Reklama

Porady

Zdrowe warzywa

O czym należy pamiętać, aby zachować wartości odżywcze warzyw?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Warzywa dłużej zachowają świeżość, gdy umieścimy je w kamionkowym naczyniu, przykryjemy wilgotnym płótnem i postawimy w chłodnym miejscu.

Warzywa do sałatek gotujemy w „mundurkach” i dopiero po ugotowaniu obieramy; zachowują wtedy więcej wartości odżywczych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywa strączkowe należy posolić dopiero po ugotowaniu, w przeciwnym razie pozostaną twarde, a ponadto stracą bardzo wiele witamin.

Warzyw i jarzyn nie moczymy ani nie pozostawiamy w wodzie, gdyż tracą one wówczas wiele cennych składników odżywczych. Wystarczy, że bezpośrednio przed użyciem dokładnie je umyjemy i opłuczemy w zimnej wodzie.

Jarzyny tracą wiele wartości odżywczych, gdy gotujemy je z dnia na dzień – nie należy tego robić.

Sałatki i surówki powinno się doprawiać sokiem z cytryny, ponieważ zawiera dużą ilość witaminy C, a ta ułatwia przyswajanie przez organizm żelaza znajdującego się w warzywach.

2022-06-07 12:34

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Cudowne właściwości rzodkiewki

Niedziela Ogólnopolska 25/2024, str. 62

[ TEMATY ]

odżywianie

warzywa

Adobe Stock

To popularne warzywo ma wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać na wiele sposobów.

Rzodkiewka to roślina wywodząca się z Chin. Jest uprawiana na całym świecie, w tym również w Polsce. Należy do rodziny kapustowatych, zwanych inaczej krzyżowymi. Swoje miejsce znalazła w grupie warzyw korzeniowych, w której jako jedyna jest rośliną jednoroczną. Dostępnych jest wiele odmian rzodkiewki, które różnią się między sobą wielkością, kolorem, a przede wszystkim smakiem. W zależności od odmiany rzodkiewkę można uprawiać w różnych porach roku – zazwyczaj wiosną lub jesienią. Obok popularnych czerwonawych rzodkiewek dostępne są również odmiany czarne, żółte oraz białe. Częścią jadalną rzodkiewki jest, oczywiście, część korzeniowa – zgrubienia łodygowe, są nimi także młode liście i kiełki. Ta wiosenna nowalijka mimo znikomej wartości energetycznej zaliczana jest do warzyw o dużej zawartości odżywczej. Jedna rzodkiewka waży ok. 6 g. W 100 g warzywa znajduje się 16 kcal, 0,7 g białka, 0,1 g tłuszczu i 3,4 g węglowodanów. Rzodkiewka to bogactwo witaminy C. Obok tego dostarcza śladowe ilości tiaminy oraz ryboflawiny czy niacyny. Zawiera również magnez, wapń, siarkę, miedź oraz mangan. Duża zawartość siarki przyczynia się do tego, że rzodkiewka dobrze wpływa na urodę, a w szczególności na bujność włosów. Zawartość żelaza jest niezbędna dla osób z anemią. Dzięki zawartości żelaza, miedzi i manganu rzodkiewka może pozytywnie wpływać na procesy krwiotwórcze. W związku z tym warzywo to jest polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. W nasionach oraz liściach rzodkiewki znajduje się rafanina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. W części korzeniowej zaś są substancje, które dodają rzodkiewce ostrego smaku, a także działają bakteriobójczo.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś przeprowadził zmiany w kurii krakowskiej. Ks. Dohnalik nowym kanclerzem

2025-12-28 10:39

[ TEMATY ]

zmiany

Kard. Grzegorz Ryś

kuria krakowska

nowy kanclerz

ks. dr hab. Jan Dohnalik

Archidiecezja Krakowska/Krzysztof Stępkowski, Ordynariat Polowy

Kard. Grzegorz Ryś i ks. dr hab. Jan Dohnalik

Kard. Grzegorz Ryś i ks. dr hab. Jan Dohnalik

Ksiądz kardynał Grzegorz Ryś podjął kolejne decyzje po objęciu Metropolii Krakowskiej. Chodzi o zmiany w kurii na jednym z najważniejszych stanowisk.

Zmiana dotyczy powołania nowego kanclerza kurii. Kapłan pełniący tę funkcję będzie jednocześnie jednym z najbliższych współpracowników nowego metropolity.
CZYTAJ DALEJ

Nuncjusz Apostolski w Polsce na zakończenie Roku Jubileuszowego: Biada nam, jeśli nie będziemy głosić wszystkim Bożej Ewangelii i wiecznej nadziei!

2025-12-28 18:33

[ TEMATY ]

rok jubileuszowy

zakończenie

biada

Diecezja Opolska

abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce

abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce

- Boże Narodzenie, Święta Rodzina i Jubileusz pomagają nam rozpoznać głęboką rzeczywistość Kościoła, styl, w jakim powinien on żyć i działać oraz cel jego misji - mówił abp Antonio Guido Filipazzi, Nuncjusz Apostolski w Polsce w homilii Mszy św. sprawowanej w katedrze opolskiej na zakończenie obchodów Roku Jubileuszowego 2025 w diecezji opolskiej.

Podziel się cytatem - mówił Nuncjusz Apostolski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję