Reklama

Porady

Nasze zdrowie

Wyparz, ugotuj, obierz...

Dla osób wyjeżdżających do egzotycznych krajów ważna jest wiedza o aktualnej sytuacji dotyczącej zachorowań na cholerę.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W Polsce, gdzie pojedyncze przypadki zachorowań u osób powracających z innych kontynentów zdarzają się raz na wiele lat, o cholerze dawno zapomniano, jednak w kilku rejonach świata nadal jest ona zagrożeniem. Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, zachorowania na cholerę występują regularnie na kontynencie afrykańskim, w krajach Ameryki Centralnej i w Azji. Według danych WHO z ostatnich lat, globalną liczbę zachorowań na cholerę szacuje się na 1,3-4 mln przypadków rocznie, spośród których 21-143 tys. to przypadki śmiertelne.

Na początku br. WHO wydało ostrzeżenie w związku z rosnącym zagrożeniem tą chorobą w kilku krajach. Są to: Jemen, Somalia, Etiopia, Demokratyczna Republika Konga, Zambia, Tanzania, Kenia, Mozambik, Zimbabwe, Malawi, Angola. Spośród krajów kontynentu amerykańskiego najwięcej przypadków cholery odnotowuje się od kilku lat na Haiti.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Cholera jest chorobą układu pokarmowego, wywołuje ją bakteria, która wyglądem przypomina przecinek – to przecinkowiec cholery. Czas wylęgania się choroby wynosi od 2 godzin do maksymalnie 5 dni – średnio są to 2-3 dni. Z kolei bakterie cholery są obecne w kale chorego znacznie dłużej, nawet do miesiąca, i wydalane do środowiska stanowią źródło zakażenia. Przebieg zakażenia może być łagodny lub nawet bezobjawowy, ale u ok. 10-20% chorych jest ciężki i może prowadzić do zgonu.

Reklama

Typowe objawy cholery to nagła, wodnista biegunka i wymioty, którym nie towarzyszą ani bóle brzucha, ani gorączka, występują natomiast suchość błon śluzowych i skóry, ochrypły głos. Ostra biegunka szybko doprowadza do odwodnienia organizmu i zaburzenia gospodarki elektrolitowej. Utrata dużej ilości wody jest niebezpieczna dla życia, dlatego leczenie cholery polega na podawaniu dużej ilości płynów i uzupełnianiu elektrolitów, w razie potrzeby podawany jest też antybiotyk. W chorobie o łagodnym przebiegu nawadnianie pacjenta może się odbywać doustnie, jednak w ostrych przypadkach konieczne jest podawanie płynów dożylnie pod kontrolą lekarza.

Podczas pobytu w krajach, gdzie możliwe jest zetknięcie się z cholerą, trzeba przestrzegać zasad, które uchronią nas przed zakażeniem przecinkowcem cholery, będzie to także profilaktyka przeciwko innym niebezpiecznym drobnoustrojom.

Ważne jest skrupulatne przestrzeganie higieny osobistej – staranne mycie rąk wodą z mydłem po wyjściu z toalety i przed przyrządzaniem posiłków, picie wyłącznie przegotowanej wody lub napojów z butelek, które zostały fabrycznie zamknięte, a w przypadku braku wody przegotowanej lub fabrycznie butelkowanej trzeba zastosować tabletki do odkażania wody. Nie powinno się używać – nawet w restauracji – kostek lodu przygotowanych z wody niewiadomego pochodzenia lub nieprzegotowanej ani spożywać jedzenia kupionego od ulicznych sprzedawców; nie wolno spożywać surowych lub półsurowych ryb i owoców morza. Generalnie w odniesieniu do żywności skuteczne jest zapamiętanie i przestrzeganie zasady: wyparz, ugotuj, obierz.

Przed podróżą najlepiej jest skontaktować się ze specjalistą w poradni medycyny podróży lub medycyny tropikalnej. Wykaz placówek znajdziemy w internecie. Wizyta u specjalisty powinna się odbyć nie później niż 6 tygodni przed podróżą. To pozwoli na przyjęcie zaleconej przez lekarza profilaktyki, m.in. na zaszczepienie się przeciwko cholerze lub innym chorobom występującym w danym rejonie.

2023-04-18 12:27

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pasteryzowane mleko nie zabija

[ TEMATY ]

zdrowie

bubutu/fotolia.com

Mleko pasteryzowane to trucizna i wywołuje raka oraz choroby układu krążenia – to MIT. W rekomendacjach zarówno polskich jak i światowych organizacji żywieniowych mleko istnieje jako pokarm bezpieczny dla osób zdrowych, czyli nie mających alergii na białka mleka krowiego czy też nietolerancji laktozy. Ten produkt obfituje nie tylko w białko, ale również jest źródłem witaminy D, której zazwyczaj brakuje nam w diecie.

„Wyniki badań pokazują coś wręcz przeciwnego. Obecność nabiału w diecie wpływa ochronnie w przypadku raka piersi czy nowotworu jelita grubego. W przypadku rozwoju raka prostaty wyniki nie są jednoznaczne, możliwe, że ryzyko rozwoju tego nowotworu rośnie nieznacznie u osób, które dostarczają dużych ilości wapnia, co wskazywałoby na niekorzystny wpływ obecności nabiału w diecie mężczyzn. Jednak w tym przypadku mówimy o dużych dawkach tego składnika, których dostarczyłoby wypijanie ponad 1 litr mleka dziennie. Zazwyczaj jednak taka podaż wapnia jest wynikiem przesadzania z jego suplementowaniem, bowiem produkty spożywane w zwyczajowych ilościach nie są w stanie dostarczyć nam tak wielkich dawek wapnia. Zwyczajnie w brzuchu nie zmieścimy tak dużych ilości jedzenia, za to suplement może zawierać naprawdę znaczne dawki wielu składników - mówi dr Joanna Neuhoff-Murawska, główny specjalista dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Narodowy Instytut Badawczy. - Co do negatywnego wpływu pasteryzowanego mleka na zdrowie człowieka, to nie znam żadnych mechanizmów, które pokazywałyby, w jaki sposób pasteryzacja miałaby wpłynąć na to, że spożycie mleka staje się ryzykowne dla człowieka” – dodaje ekspertka.
CZYTAJ DALEJ

Lista kardynałów uprawnionych do udziału w konklawe

2025-04-21 14:43

[ TEMATY ]

konklawe

Grzegorz Gałązka

Po śmierci Franciszka jego następcę wybierze zgromadzenie kardynałów, zwane konklawe, choć w tej chwili nie wiadomo, jak to będzie wyglądało w praktyce, gdyż liczba uprawnionych do tego purpuratów wynosi obecnie 135, podczas gdy - zgodnie z obowiązującymi przepisami - nie może ona przekraczać 120. Być może nastąpi doraźna lub trwała zmiana tego ustawodawstwa, ale na razie sytuacja jest nietypowa.

Oto bieżący alfabetyczny wykaz kardynałów elektorów, czyli poniżej 80. roku życia:
CZYTAJ DALEJ

Bp Lityński: Dlaczego papież Franciszek napisał encyklikę Laudato Si?

2025-04-22 16:25

[ TEMATY ]

ekologia

bp Tadeusz Lityński

papież Franciszek

śmierć Franciszka

encyklika Laudato Si

Łukasz Brodzik

Bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński

Dlaczego papież Franciszek napisał encyklikę Laudato Si? Skąd zainteresowanie Kościoła ekologią? Czy papież powinien zajmować się taką tematyką?

Bp Tadeusz Lityński, przewodniczący Zespołu „Laudato si” w ramach Rady ds. Społecznych Konferencji Episkopatu Polski w rozmowie z red. Łukaszem Brodzikiem odpowiada m.in. na pytania:
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję