Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoprofilaktyka osób starszych

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię wówczas maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 29/2023, str. 44

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szczególnie ważne u osób starszych jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Odpowiednie spożycie wody

Wraz z wiekiem zmniejsza się wrażliwość ośrodka pragnienia oraz pogarsza się funkcja cewek nerkowych w zakresie reagowania na zmiany stanu nawodnienia. Zmniejsza się więc zdolność odczuwania pragnienia, a tym samym zwiększa ryzyko odwodnienia organizmu. Według Instytutu Żywności i Żywienia, wystarczające spożycie wody dla kobiet to 2 l, a dla mężczyzn – 2,5 l dziennie. Zakładając, że pewną część zapotrzebowania na wodę pokryje np. spożycie warzyw i owoców, należy prowadzić edukację profilaktyki odwodnienia i zachęcać osoby starsze do wypijania przynajmniej 1,5 l płynów dziennie. Poleca się niegazowane wody źródlane i mineralne, kompoty lub soki owocowe oraz słabe napary z herbaty czy ziół. Ze względu na fakt, że warzywa zawierają nawet 95 g wody na 100 g produktu, a owoce – 87 g wody na 100 g produktu, warto również pamiętać o ich spożywaniu. Aby ułatwić picie odpowiedniej ilości płynów, powinny one być dostępne w zasięgu wzroku oraz, jeśli to możliwe, zawsze zabierane ze sobą podczas wyjść z domu. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że znaczące straty wody w organizmie mogą powodować napoje alkoholowe lub duże ilości wypijanej kawy (choć tu badania nie są jednoznaczne).

Odpowiednia podaż białka

Szczególnie ważnym składnikiem diety osób starszych jest odpowiednie spożycie białka. Wraz z wiekiem w organizmie osób starszych zmniejsza się poziom masy mięśniowej często też obniżeniu ulega siła mięśniowa, co może sprzyjać zwiększeniu ryzyka niesprawności fizycznej. Trzeba się starać zapobiegać temu procesowi, bardzo ważne jest więc spożywanie optymalnej ilości białka w codziennej diecie. Dla osób w wieku 65+ zaleca się 1-1,2 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 60-72 g białka na dobę), a dla osób przewlekle chorych – nawet 1,2 do 1,5 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 72-90 g białka na dobę). Wyjątek stanowią chorzy na niewydolność nerek, u których konieczne jest zmniejszenie spożycia białka. U osób z chorobą Parkinsona zaleca się ograniczenie spożycia białka do 0,8 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna ograniczyć spożywanie białka do ok. 48 g na dobę). U chorych spożycie wyższej ilości białka może się przyczynić do zmniejszonego działania lewodopy, czyli podstawowego leku stosowanego w przypadku występowania choroby Parkinsona.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-11 14:12

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.

CZYTAJ DALEJ

Piastunko karmiąca, módl się za nami...

2024-05-13 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Madonna karmiąca, którą w dzisiejszym rozważaniu przypomina nam ks. Jan Twardowski uznawana jest za patronkę domostw. Ludowe przekazy mówiły, że w domu, w którym jest jej obraz, nigdy nie zabraknie chleba.

Rozważanie 14

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 15.): Skończ z Nią!

2024-05-14 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co mam zrobić, jeśli popsułem w życiu coś bardzo ważnego? Czy w świętości jest miejsce na niesamodzielność? I co właściwie Matka Boża ma wspólnego z moim zasypianiem? Zapraszamy na piętnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że z Maryją warto kończyć absolutnie wszystko.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję