Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Ta wstrętna zgaga

Pojawia się zazwyczaj 30-60 min po posiłku, czasem w nocy, a niekiedy podczas schylania się.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżeli wierzyć statystykom, ok. 20% mieszkańców Europy doświadcza raz w tygodniu nieprzyjemnego uczucia pieczenia i palenia za mostkiem, potocznie nazywanego zgagą. Mechanizm, który wywołuje tę dolegliwość, jest następujący. W normalnych warunkach przyjęty pokarm trafia do żołądka, gdzie poddawany jest działaniu enzymów trawiennych i kwasu solnego. Nabłonek wyścielający żołądek jest przystosowany do kontaktu z kwasem solnym, w przeciwieństwie do nabłonka przełyku. Jeżeli w pewnych warunkach treść pokarmowa cofa się do przełyku, to obecność kwasu podrażnia jego nabłonek. To właśnie powoduje dokuczliwe pieczenie, które nazywamy zgagą. Tego typu problem pojawia się wtedy, gdy zwieracz dolny przełyku z jakiegoś powodu nie funkcjonuje prawidłowo.

Jeżeli taki objaw pojawia się sporadycznie i szybko ustępuje, wystarczy postarać się o unikanie błędów dietetycznych i sytuacji, które go wywołują. Jeżeli jednak doświadczamy go regularnie, to może się okazać, że cierpimy na chorobę refluksową, która ma charakter przewlekły, a jej leczeniem powinien się zająć specjalista.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Błędy dietetyczne, które mogą wywołać zgagę, to spożywanie tłustych, ciężkostrawnych i pikantnych potraw, zbyt obfite posiłki, spożywanie czekolady, alkoholu, napojów gazowanych, mocnej kawy i herbaty. Możliwe są również indywidualne reakcje na niektóre produkty, dlatego warto zaobserwować, czy miewamy zgagę po zjedzeniu np. zielonych ogórków, owoców kiwi, ciast z proszkiem do pieczenia i in. Jeżeli tak – warto zaprzestać ich jedzenia.

Ważne jest również unikanie błędów w trakcie konsumpcji. Posiłki, raczej w mniejszych porcjach, powinny być spożywane bez pośpiechu i w spokoju. Najkorzystniejsze są dania o umiarkowanej temperaturze. W trakcie posiłku i bezpośrednio po nim nie powinno się przyjmować większej ilości płynów. Trzeba również unikać jedzenia w późnych godzinach wieczornych – kolację najlepiej spożyć nie później niż 3 godz. przed snem. Osoby ze skłonnościami do zgagi nie powinny się kłaść bezpośrednio po posiłku, w nocy powinny spać na poduszce, tak by głowa i tułów były wyżej niż reszta ciała.

Występowaniu zgagi sprzyja otyłość, która zwiększa ciśnienie wewnątrz jamy brzusznej, dlatego zmniejszenie wagi ciała zazwyczaj przynosi ulgę. Nacisk na narządy jamy brzusznej zwiększa się również przy długotrwałej pozycji siedzącej, np. u kierowców pochylających się nad kierownicą, dlatego zalecane jest ustawienie fotela z minimalnym odchyleniem oparcia do tyłu.

Osoby cierpiące na refluks nie powinny spożywać alkoholu, powinny też zrezygnować z palenia papierosów. Na liście zaleceń dotyczących stylu życia jest również unikanie noszenia ubrań uciskających brzuch, a także unikanie stresów.

Nasilone objawy wymagają diagnozy lekarskiej. Badania, na które kierowany jest w tym przypadku pacjent, to przede wszystkim gastroskopia, ewentualnie także badanie rentgenowskie, pH-metria, czyli pomiar (zarzucania) kwaśnej treści w przełyku, oraz badanie manometryczne ciśnienia w obrębie przełyku. Poza lekami i zmianą stylu życia wskazane może być, w trudnych przypadkach, leczenie operacyjne. Objawów refluksu przełykowego nie powinniśmy lekceważyć – nie tylko z powodu odczuwanego dyskomfortu, ale także dlatego, że działanie cofającego się kwasu żołądkowego na przełyk może powodować powikłania; niektóre z nich to: owrzodzenie przełyku lub jego zwężenie, przebudowa śluzówki, gruczolakorak.

2023-08-22 12:40

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak przetrwać przesilenie wiosenne

Oficjalnie taka jednostka chorobowa nie istnieje, ale – jeżeli wierzyć statystyce – sześć na dziesięć osób odczuwa objawy przesilenia wiosennego.

Przedwiośnie i początek wiosny to czas, kiedy wielu z nas skarży się na przewlekłe zmęczenie, osłabienie, brak energii, problemy z koncentracją, gorszy nastrój, nienaturalną senność w ciągu dnia lub bóle głowy.
CZYTAJ DALEJ

Czesław Lang: moje wielkie marzenie się spełniło

2025-05-03 08:01

[ TEMATY ]

Tour de Pologne

Fot. Karol Porwich

Czesław Lang

Czesław Lang

Czesław Lang nie ukrywa, że jest człowiekiem szczęśliwym. Spełniło się jego wielkie marzenie - został dziadkiem. "Na świat przyszła Karolina Chantal Lang-Lelangue, cudowny misiak. I to w niezwykłych okolicznościach” – opowiada dyrektor Tour de Pologne w rozmowie z PAP.

Polska Agencja Prasowa: Niedługo będzie pan świętować 70. urodziny. Czy zrealizował pan już wszystkie swoje marzenia?
CZYTAJ DALEJ

Janusz Kapusta i Jerzy Kropiwnicki odznaczeni przez prezydenta Orderem Orła Białego

2025-05-03 15:28

[ TEMATY ]

nagroda

odznaczenia

KPRM

Artysta Janusz Kapusta i działacz opozycji antykomunistycznej, polityk i ekonomista Jerzy Kropiwnicki zostali odznaczeni przez prezydenta Andrzeja Dudę Orderem Orła Białego - najwyższym polskim odznaczeniem państwowym. Prezydent ocenił, że obaj odznaczeni to wizjonerzy.

Uroczystość wręczenia orderów odbyła się na warszawskim Zamku Królewskim w sobotę, podczas obchodów Święta Narodowego Trzeciego Maja. Najwyższymi polskimi odznaczeniami udekorowane zostały dwie osoby - Janusz Kapusta oraz Jerzy Kropiwnicki.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję