Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Rozgrzej się zimą

Kiedy na dworze mróz lub zimowa plucha, warto skorzystać z wypróbowanych naparów rozgrzewających organizm.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy wiesz, że...

1. Cytrusy wychładzają organizm, dlatego jeśli chcesz się rozgrzać, zrezygnuj z dodatku cytryny i pomarańczy. Pomarańcza doda pięknego aromatu, jednak wewnętrznie będzie ochładzała narządy.

2. Imbir świetnie sprawdza się we wszelkich naparach rozgrzewających. Dobrze jest go umyć i obrać przed zalaniem wrzątkiem. Najlepszym sposobem na obieranie jest użycie łyżeczki do herbaty i zeskrobanie nią skórki. Łyżeczka świetnie się sprawdza, ponieważ schodzi tylko skórka, a obierając nożem, zazwyczaj obieramy imbir o wiele grubiej i jest to nieekonomiczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

3. Do zrobienia rozgrzewającego napoju można użyć mleka roślinnego lub świeżego krowiego i korzennych przypraw. Złote mleko to napój, który dzięki zawartym w nim aromatycznym przyprawom ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ułatwia walkę z przeziębieniem i jednocześnie wspomaga działanie układu pokarmowego.

Herbata z goździkami i imbirem

SKŁADNIKI :
*1 łyżeczka ulubionej herbaty liściastej (lub w torebce)
*3 utłuczone goździki
*kawałek (1 cm) korzenia imbiru
*miód
*szklanka wrzątku

Wykonanie:
Zalej wrzątkiem herbatę z goździkami i imbirem i parz ją przez 5 min pod przykryciem. Wyjmij herbatę (lub odcedź z fusów) i dodaj miód do smaku – odczekaj chwilę po parzeniu, aby nie pozbyć się najlepszych wartości miodu.

Napar rozgrzewający z przyprawami

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*3 plasterki surowego imbiru
*laska cynamonu lub szczypta startego
*szczypta sproszkowanego imbiru
*szczypta sproszkowanego kardamonu
*3 łyżki miodu
*garść suszonej żurawiny
*pół jabłka

Wykonanie:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj cynamon, imbir, kardamon oraz kilka plasterków świeżego imbiru, plastry jabłka i żurawinę. Gotuj kilka minut. Napar będzie o wiele bardziej intensywny, niż gdy tylko zalejesz wrzątkiem składniki. Dosłódź miodem do smaku.

Napar z rozmarynem i żurawiną

SKŁADNIKI:
*3 gałązki rozmarynu
*garść suszonej żurawiny
*1 gruszka
*5-6 goździków

Wykonanie:
W garnuszku umieść gałązki rozmarynu, żurawinę, plastry gruszki i goździki. Gotuj kilka minut pod przykryciem.

Domowy imbir kandyzowany

SKŁADNIKI:
*0,5 świeżego imbiru
*1 kg cukru trzcinowego lub ksylitolu
*woda
*sól kłodawska

Wykonanie:
1. Obierz imbir – najlepiej łyżeczką.
2. Pokrój imbir w poprzek włókien na cienkie plastry (ok. 2 mm). Zalej plastry zimną wodą (tak, by tylko przykryła imbir), lekko posól i doprowadź do wrzenia.
3. Przez moment gotuj i odlej wodę. Dodaj cukier, jeszcze raz zalej imbir wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godz. Często mieszaj.
4. Po wyjęciu z garnka susz imbir na pergaminie. Na koniec obsyp go cukrem trzcinowym. Włóż do słoika i trzymaj w chłodnym miejscu. Podawaj gościom do herbaty i kawy lub zrób herbatę wg przepisu obok.

Złote mleko zdrowia

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 szklanka dowolnego mleka
*1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
*drobno posiekany plasterek imbiru
*szczypta czarnego pieprzu
*1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
*1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
*szczypta chili (opcjonalnie)
*1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
2. Do kubka dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj.
3. Kiedy mleko będzie już ciepłe, przelej je do kubka i połącz z ww. składnikami, dokładnie mieszając.
4. Odcedź kawałki imbiru.
5. Złote mleko możesz pić od razu lub trzymać w lodówce do pięciu dni.

Herbata z kandyzowanym imbirem i kurkumą

SKŁADNIKI:
*świeżo zaparzona herbata
*1 łyżeczka imbiru kandyzowanego
*2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:
Do mocno ciepłej, ale nie gorącej herbaty wsyp pokruszony imbir i kurkumę i bardzo dokładnie wymieszaj. Odczekaj, aż imbir osiądzie na dnie i dopiero wtedy wypij.

2024-01-02 12:11

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kartka z kalendarza

15.04 – Dzień Sztuki Obchodzi się go w dniu urodzin Leonarda da Vinci, uważanego za jednego z największych malarzy wszech czasów i najwszechstronniej utalentowaną osobę w historii. Warto tego dnia wybrać się do galerii czy muzeum, które zapraszają na specjalne wydarzenia. 16.04 – Dzień Kontroli Prędkości Tego dnia na naszych drogach pojawi się więcej policyjnych patroli wyposażonych w mierniki prędkości. Warto też zdjąć nogę z gazu i przy pomnieć sobie , czym jest bezpieczna prędkość – taka, która zapewnia panowanie nad pojazdem, dostosowana do warunków, w jakich odbywa się ruch. 20.04 – Dzień Doceniania Męża O tym, że o swoją drugą połówkę trzeba dbać każdego dnia, nie należy nikogo przekonywać. 16 kwietnia warto jednak w pędzie dnia przypomnieć sobie, co tak naprawdę jest dla nas ważne, i docenić obecność oraz wsparcie męża.
CZYTAJ DALEJ

Boże Ciało - uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa

[ TEMATY ]

Boże Ciało

Bożena Sztajner

Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, Boże Ciało jest jednym z głównych świąt obchodzonych w Kościele katolickim. Choć świadomość niezwykłego cudu przemiany konsekrowanego chleba i wina w rzeczywiste Ciało i Krew Chrystusa towarzyszyła wiernym od początku chrześcijaństwa, jednak trzeba było czekać aż dziesięć stuleci zanim zewnętrzne przejawy tego kultu powstały i zadomowiły się w Kościele katolickim.

Początek tradycji obchodzenia święta Bożego Ciała sięga XIII wieku. U progu tego stulecia – na Soborze Laterańskim IV (1215) - w Kościele katolickim przyjęto dogmat o transsubstancjacji, czyli przemianie substancji chleba i wina, w ciało i krew Chrystusa z zachowaniem ich naturalnych przypadłości takich jak smak, wygląd, forma itp. Wiązało się to z coraz mocniejszymi wpływami filozofii greckiej oraz tradycji scholastycznej w teologii Kościoła zachodniego.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Bp Marek Mendyk: Jest z nami Bóg, nie jesteśmy sami

2025-06-19 18:50

[ TEMATY ]

Świdnica

bp Marek Mendyk

Boże Ciało

Hubert Gościmski

Biskup świdnicki Marek Mendyk niesie Najświętszy Sakrament podczas procesji Bożego Ciała ulicami Świdnicy.

Biskup świdnicki Marek Mendyk niesie Najświętszy Sakrament podczas procesji Bożego Ciała ulicami Świdnicy.

Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa zgromadziła 19 czerwca tłumy wiernych w biskupim mieście. Eucharystii w katedrze świdnickiej przewodniczył bp Marek Mendyk, w koncelebrze z kapłanami parafii katedralnej.

– Siostry i bracia, uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa w sposób szczególny kieruje naszą uwagę na Eucharystię – mówił na początku liturgii biskup diecezjalny. – Dziękujemy Jezusowi za cud rozmnożenia Bożego pokarmu, który każdego dnia dokonuje się na ołtarzach rozsianych po całym świecie. Dzień dzisiejszy jest szczególnym momentem, aby publicznie wyznać wiarę w Jezusa Chrystusa obecnego w najświętszej Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję