Jak nietrudno zgadnąć, czekoladę ludzkość zna i lubi nie od wczoraj. Już ok. tysiąca lat przed Chrystusem wykorzystywali ją do celów spożywczych Olmekowie – dawni mieszkańcy dzisiejszego Meksyku. Do Europy trafiła po tzw. odkryciu Ameryki – spożywali ją tylko najbogatsi – i to w wersji płynnej. Tabliczki czekolady pojawiły się w połowie XIX wieku, gdy w brytyjskiej firmie J.S. Fry & Sons opracowano technologię mieszania sproszkowanego kakao i cukru z roztopionym masłem kakaowym. Masa była rzadsza i nadawała się do odlewania w formie. Także przez wieki czekoladę ceniono ze względu na jej lecznicze walory i przekonanie, że można ją pochłaniać zawsze i wszędzie. Lęk przed otyłością, próchnica zębów itp. – zwracają uwagę autorzy tej świetnej pracy – to zjawisko dopiero naszych czasów.
Pomóż w rozwoju naszego portalu