Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Desery końca lata

Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonała baza do przygotowania pysznych, zdrowych i lekkostrawnych deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżyny pod kruszonką

SKŁADNIKI :
*800 g jeżyn – owoce można też pomieszać z malinami czy borówkami
Kruszonka:
*200 g drobnego cukru
*300 g (2 niepełne szklanki) mąki
*200 g zimnego masła

Wykonanie:
1. Wszystkie owoce wymieszaj i umieść w naczyniu do zapiekania (najlepiej wybrać owalne naczynie z wysokimi ściankami).
2. Mąkę, cukier oraz zimne masło umieść w większej misce. Całość wyrabiaj dłońmi, aby składniki połączyły się w kruche ciasto.
3. Kruszonkę wyłóż na owoce i lekko dociśnij.
4. Naczynie z kruszonką umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C. Piecz ok. 40 min. Kruszonka powinna być rumiana.
Deser ten można spożywać na ciepło po lekkim wystudzeniu lub też schłodzić w lodówce (po wystudzeniu) i spożywać na zimno.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczone jabłka

SKŁADNIKI :
*4 średnie jabłka
*garść rodzynek
*2 pełne łyżki płynnego miodu
*20 g orzechów włoskich
*1/2 łyżeczki cynamonu

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i osusz, a następnie każdej sztuce odetnij „kapelusik” z ogonkiem. Górę jabłka odłóż na bok, a ze środka wydrąż całe gniazdo nasienne.
2. W otworze po gnieździe nasiennym umieść rodzynki, posiekane orzechy, po pół łyżki miodu. Posyp cynamonem. Zamknij każde jabłko kapeluszem z ogonkiem.
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym lub w naczyniu do zapiekania. Wstaw do nagrzanego pieca z grzaniem góra-dół, ustaw 180°C (z termo obiegiem – 170°). Piecz ok. 40 min.

Gruszki w sosie waniliowym

SKŁADNIKI:
*4 gruszki
*3/4 szklanki mleka
*2 łyżki cukru
*2 żółtka
*1/2 opakowania cukru wanilinowego

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
2. Zagotuj 3/4 szklanki wody z połową cukru. Do syropu włóż gruszki i ugotuj na półmiękko. Ostudzone gruszki ułóż w miseczkach.
3. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym.
4. W ganuszku utrzyj żółtka z cukrem.
5. Do utartych żółtek wlewaj powoli gorące mleko, stale ubijając. Garnuszek z sosem ustaw na gazie i mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
6. Gorącym sosem zalej gruszki. Deser można podawać na ciepło lub po wystudzeniu.

Owoce z granolą i sosem

SKŁADNIKI:
*2 jabłka
*2 gruszki
*60 g granoli
*100 ml jogurtu naturalnego
*3 łyżki sosu karmelowego
*łyżka cynamonu

Wykonanie:
1. Jabłka i gruszki umyj i pokrój w ósemki. Przełóż do miski.
2. Dodaj cynamon i sos karmelowy. Wymieszaj, aby owoce były całe obtoczone masą.
3. Na dnie szerokiej szklanki lub słoika ułóż część owoców, dodaj część granoli i jogurt.
4. Znów ułóż granolę i przykryj resztą owoców.

Kompot z dyni

SKŁADNIKI:
*1/2 kg dyni
*4 łyżki octu winnego
*6 goździków
*1/2 szklanki cukru
*cynamon

Wykonanie:
1. Dynię obierz, pozbaw pestek i pokrój w małą kostkę.
2. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj dynię.
3. Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka, a nawet zacznie lekko się rozpadać.
4. Do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki oraz cynamon.
5. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

2024-08-27 14:29

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser owocowy

Składniki: 2 sztuki kiwi 1 mango maliny mrożone (latem świeże) lub inne ulubione owoce płatki migdałów
CZYTAJ DALEJ

„Św. Jan Paweł II. Prorok nadziei” — odpowiedź Kościoła na kryzys sensu

2025-10-11 15:04

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

prorok nadziei

odpowiedź Kościoła

kryzys sensu

Wydawnictwo Biały Kruk

Nadzieja chrześcijańska to więcej niż optymizm: nadaje kierunek życiu „tu i teraz” i otwiera je na wieczność. W tym duchu Fundacja „Dzieło Nowego Tysiąclecia” łączy stypendia z formacją i wspólnotą, by młode talenty nie ginęły, ale dojrzewały do dawania świadectwa w Kościele i społeczeństwie - podkreśla w rozmowie z KAI ks. Dariusz Kowalczyk, przewodniczący Zarządu Fundacji "Dzieło Nowego Tysiąclecia". 12 października przypada XXV Dzień Papieski pod hasłem „Św. Jan Paweł II. Prorok nadziei”.

Hubert Szczypek (KAI): Przed nami XXV Dzień Papieski. Jak i przez kogo wybierane są hasła tych dni?
CZYTAJ DALEJ

Zmarł o. Eugenio Barelli, dawny gwardian sanktuarium Stygmatów La Verna

2025-10-11 19:16

[ TEMATY ]

gwardian

o. Eugenio Barelli

sanktuarium Stygmatów La Verna

Włodzimierz Rędzioch

o. Eugenio Barelli

o. Eugenio Barelli

Dziś, 11 października we franciszkańskim sanktuarium La Verna odbył się pogrzeb dawnego gwardiana o. Eugenia Barellego. Ten święty franciszkanin zmarł 9 października we Fiesole w Toskanii.

O. Barelli, który został franciszkaninem za namową o. Pio, był od roku 1973 gwardianem sanktuarium Stygmatów i to właśnie on w 1993 r. przyjmował w La Vernie Jana Pawła II, pierwszego w historii papieża, który odwiedził miejsce, gdzie Biedaczyna z Asyżu upodobnił się do Chrystusa, otrzymując stygmaty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję