Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pyszne i orzeźwiające

Szukasz pomysłu na sałatki na przyjęcie czy do pracy? Oto kilka naszych propozycji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z kurczakiem i ananasem

SKŁADNIKI :
*1 podwójna pierś z kurczaka
*1 puszka ananasów
*1 puszka kukurydzy
*1/2 szklanki łuskanego słonecznika
*2 łyżki majonezu
*przyprawa do gyrosa
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do gyrosa. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2. Słonecznik upraż na suchej patelni.
3. Kukurydzę oraz ananasa odsącz z zalewy.
4. Ananasa pokrój na małe kawałki.
5. Ostudzonego kurczaka, kukurydzę, ananasa oraz słonecznik przełóż do salaterki. Dodaj majonez i wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z gruszką i serem

SKŁADNIKI :
*2 twarde gruszki
*mieszanka różnych sałat
*ser gorgonzola
*5 dag orzechów włoskich łupanych
*sól, pieprz
Sos miodowo-musztardowy:
*3 łyżeczki musztardy
*1 łyżka płynnego miodu
*1 łyżka soku z limonki
*1 łyżka oliwy z oliwek
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Sałaty po uprzednim umyciu odsącz i porwij na kawałki. Ułóż w misce.
2. Gruszki obierz, pokrój na plasterki, ułóż na sałacie.
3. Całość posyp pokruszonym serem.
4. Orzechy pokrusz i upraż na suchej patelni na złoty kolor. Posyp nimi sałatkę.
5. Składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę sosem.

Z kurczaka i selera naciowego

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 podwójna pierś z kurczaka
*4 łodygi selera naciowego
*1/2 czerwonej cebuli
*1 szklanka zielonych winogron
*1/4 szklanki suszonej żurawiny
*1/4 szklanki prażonych orzechów włoskich
sos:
*1/4 szklanki majonezu
*1 łyżka miodu
*2 łyżki octu jabłkowego
*1 łyżka czarnuszki

Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą, nakryj folią i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez ok. 30 min.
2. Wystudzoną pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
3. Łodygi selera naciowego umyj, pokrój w cienkie paski.
4. Cebulę pokrój w piórka. Winogrona przekrój na pół.
5. W miseczce wymieszaj majonez, ocet jabłkowy i miód. Dodaj czarnuszkę.
6. Połącz wszystkie składniki: pierś z kurczaka, seler naciowy, cebulę, winogrona, żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Polej sosem.

Z makaronu

SKŁADNIKI:
*50 dag makaronu w kształcie ryżu
*2 długie zielone ogórki
*puszka kukurydzy
*po pół papryki żółtej (lub pomarańczowej) i czerwonej
*30 dag szynki konserwowej lub drobiowej
*pół pęczka koperku
*majonez

Wykonanie:
1. Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź, wystudź.
2. Pozostałe składniki pokrój w kosteczkę, koperek posiekaj.
3. Wszystkie składniki połącz w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.

Z makaronu chińskiego

SKŁADNIKI:
*10-15 dag makaronu chińskiego
*10 dag wędliny drobiowej
*puszka kukurydzy (można dać mniej)
*4 plastry ananasa z puszki
*majonez

Wykonanie:
1. Makaron przygotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
2. Kukurydzę odsącz, wędlinę pokrój w kostkę, ananasa – na niewielkie kawałki.
3. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce. Na koniec dodaj majonez. Dosól do smaku.

2024-12-03 13:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatki wielowarstwowe

Nie tylko wyśmienicie smakują, ale też wspaniale wyglądają.

SKŁADNIKI : * 2 piersi z kurczaka * 1 łyżka przyprawy gyros * 5 ogórków konserwowych * 1 papryka * 1 mała cebula czerwona * 1/2 główki kapusty pekińskiej * 1 duża puszka kukurydzy * 1 łyżka posiekanego szczypiorku * 2 łyżki oleju * 2 łyżki majonezu * 4 łyżki jogurtu naturalnego ketchup
CZYTAJ DALEJ

Zakotwiczeni w Nadziei - pielgrzymowanie 2025: prawie 55 tys. pątników dotarło na Jasną Górę

2025-08-17 16:22

[ TEMATY ]

Jasna Góra

pielgrzymka

Karol Porwich/Niedziela

Więcej młodzieży, więcej rodzin z dziećmi - oceniają przewodnicy, zwłaszcza pieszych, pielgrzymek na Jasną Górę. W sierpniu przed uroczystością Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny przybyło 54 529 pątników. W 55 pielgrzymkach pieszych przyszło 52 551 osób, w 35 pielgrzymkach rowerowych przyjechało 1915 osób, w 3 pielgrzymkach biegowych dotarło 63 osoby. Duchowy kierunek tegorocznego pielgrzymowania to nadzieja.

W Roku Jubileuszowym program rekolekcji w drodze to; odkrywanie na nowo, że źródłem nadziei jest Jezus Chrystus, że misją ochrzczonego jest budowanie wspólnot uczniów nadziei nawet w sytuacjach trudnych, że w tej pielgrzymce nadziei nie jesteśmy sami, bo jest z nami Maryja.
CZYTAJ DALEJ

Dziękczynienie za dary Nieba

2025-08-17 16:57

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin w Ożarowie, odbyło się tegoroczne Diecezjalne Dziękczynienie za Plony.

Uroczystej Mszy Świętej polowej przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz. Wspólnie z nim koncelebrowali kapłani przybyli wraz z delegacjami dożynkowymi, na czele z ks. kan. Janem Ziętarskim, proboszczem i kustoszem ożarowskiego sanktuarium, oraz ks. kan. Stanisławem Czachorem, diecezjalnym duszpasterzem rolników.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję