Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na piątkowy obiad

Zapiekane warzywa czy owoce świetnie nadają się na pyszny obiad bez mięsa. Można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek do ryb.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z cukinią

SKŁADNIKI :
* 4 ziemniaki
* 1 duża cukinia
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju do smażenia
* 1 łyżeczka oregano
* 5 żółtek
* 250 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* 1 gałązka świeżego rozmarynu
* 15 dag sera feta
* 10 czarnych oliwek

Wykonanie:
1. Obierz ziemniaki i w całości wrzuć do gotującej się wody na 8 min.
2. Cukinię pokrój w plastry, a następnie grilluj na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zrumieni.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, przesmaż na 1 łyżce oleju wraz z oregano.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, cukinii i cebuli z czosnkiem.
5. W misce roztrzep żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
6. Masą jajeczną zalej warzywa. Dodaj listek rozmarynu, pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki oliwki.
7. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki z gorgonzolą

SKŁADNIKI :
* 3 średnio dojrzałe gruszki
* 10 dag gorgonzoli
* 1 łyżka miodu
* 3 łyżki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka oliwy
* kilka gałązek świeżej mięty

Reklama

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a w ich miejsce włóż gorgonzolę. Polej miodem, posyp posiekanymi orzechami.
2. Tak przygotowane gruszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min w temp. 180oC (góra-dół).
3. Podawaj ciepłe, ozdobione świeżą miętą.

Warzywa w glazurze

SKŁADNIKI:
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* 2 buraki
* mała dynia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka miodu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
* 10 dag sera feta
* 2 łyżki dressingu balsamicznego
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Obierz marchewki, pietruszki, buraki i dynię, pokrój wszystko w spore kawałki i przełóż do dużej miski.
2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, rozmaryn, dokładnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte przyprawami.
3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Warzywa rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 min, mieszając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
4. Podawaj posypane pokruszoną fetą, skropione dressingiem balsamicznym i ozdobione natką pietruszki.
Jak zrobić dressing balsamiczny
1. Do miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego.
2. Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy.
3. Dodaj szczyptę soli.
4. Wlewaj 4 łyżki oliwy, cały czas mieszając.
5. Mieszaj, aż sos zrobi się bardziej gęsty, a składniki się połączą.
6. Możesz od razu polać dressingiem warzywa

Frytki z batatów (z piekarnika)

SKŁADNIKI:
* 3 bataty
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Bataty obierz, pokrój w słupki grubości 1,5 cm. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami.
2. Frytki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
3. Piecz ok. 20-25 min, do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie (można sprawdzić widelcem).

Parmigiana

SKŁADNIKI:
* 4 bakłażany
* ciasto naleśnikowe
* 1 duża cebula
* 1 marchewka
* 1 mały seler
* 1 pietruszka
* 1 l sosu pomidorowego
* 35 dag sera mozzarella lub gouda
* 15 dag parmezanu
* sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano

Wykonanie:
1. Bakłażany obierz i pokrój wzdłuż w plastry, lekko posól, ułóż jeden na drugim i pozostaw na godzinę.
2. Gdy puszczą sok, wyciśnij je i ułóż na tacy.
3. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Maczaj w nim każdy plaster bakłażana i smaż na rozgrzanym oleju.
4. Usmażone plastry układaj na ręczniku papierowym.
5. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki pozostałe warzywa. Duś razem na małym ogniu, aż zmiękną.
6. Dodaj sos pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
7. Mozzarellę lub ser gouda pokrój w plasterki, parmezan zetrzyj na tarce.
8. Na dno naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę usmażonych w cieście bakłażanów, polej sosem z warzywami, ułóż plasterki mozzarelli, posyp parmezanem. Czynności te powtarzaj, układając kolejne warstwy.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i zapiekaj ok. godziny.

2025-02-11 14:05

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dyspensa w piątek 16 sierpnia? Tylko w niektórych diecezjach

Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny - dzień wolny od pracy - to często dla wielu Polaków nie tylko moment świętowania, ale również początek długiego weekendu, który mogą spędzić z rodziną i znajomymi. W tym roku przypada w czwartek, stąd wśród wielu katolików powraca pytanie - czy w piątek mogę zrobić sobie np. grilla ze znajomymi? Czy w mojej diecezji obowiązuje dyspensa?

Na piątek 16 sierpnia, przypadający po dzień po uroczystości Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, dyspensę wydało na razie kilku biskupów.
CZYTAJ DALEJ

Wniebowstąpienie Pańskie

Niedziela podlaska 21/2001

[ TEMATY ]

wniebowstąpienie

Monika Książek

Czterdzieści dni po Niedzieli Zmartwychwstania Chrystusa Kościół katolicki świętuje uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego. Jest to pamiątka triumfalnego powrotu Pana Jezusa do nieba, skąd przyszedł na ziemię dla naszego zbawienia przyjmując naturę ludzką.

Św. Łukasz pozostawił w Dziejach Apostolskich następującą relację o tym wydarzeniu: "Po tych słowach [Pan Jezus] uniósł się w ich obecności w górę i obłok zabrał Go im sprzed oczu. Kiedy uporczywie wpatrywali się w Niego, jak wstępował do nieba, przystąpili do nich dwaj mężowie w białych szatach. I rzekli: ´Mężowie z Galilei, dlaczego stoicie i wpatrujecie się w niebo? Ten Jezus, wzięty od was do nieba, przyjdzie tak samo, jak widzieliście Go wstępującego do nieba´. Wtedy wrócili do Jerozolimy z góry, zwanej Oliwną, która leży blisko Jerozolimy, w odległości drogi szabatowej" (Dz 1, 9-12). Na podstawie tego fragmentu wiemy dokładnie, że miejscem Wniebowstąpienia Chrystusa była Góra Oliwna. Właśnie na tej samej górze rozpoczęła się wcześniej męka Pana Jezusa. Wtedy Chrystus cierpiał i przygotowywał się do śmierci na krzyżu, teraz okazał swoją chwałę jako Bóg. Na miejscu Wniebowstąpienia w 378 r. wybudowano kościół z otwartym dachem, aby upamiętnić unoszenie się Chrystusa do nieba. W 1530 r. kościół ten został zamieniony na meczet muzułmański i taki stan utrzymuje się do dnia dzisiejszego. Mahometanie jednak pozwalają katolikom w uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego na odprawienie tam Mszy św.
CZYTAJ DALEJ

Ma 9 lat i już zorganizował pielgrzymkę na Jasną Górę!

2025-06-01 12:21

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Karol Porwich/Niedziela

O tym, że nie trzeba być dorosłym, żeby zorganizować pielgrzymkę na Jasną Górę, przekonał wszystkich 9-letni Wojtek Małozięć z Łęk Górnych w diec. tarnowskiej. Kiedyś był tu z rodzicami, zakochał się w Jasnej Górze, zwłaszcza, gdy jeden z paulinów pokazał mu organy i jak twierdzi chłopiec, chciałby tu w przyszłości grać Matce Bożej.

Wojtek przyjechał na Jasną Górę z rodzicami, kiedy odbywała się pielgrzymka rolników. Były tłumy pielgrzymów. Kiedy weszli na górną część przybudówki, chłopiec mógł obserwować kaplicę z góry. Jeden z paulinów pokazał chłopcu chór i organy. - Poczułem, że to jest moje miejsce i chcę tutaj zostać. I nawet namawiałem rodziców, żeby przedłużyli urlop, aby dłużej pozostać na Jasnej Górze. Pomyślałem, że jeżeli wszystko dobrze pójdzie, to zostanę organistą i będę tutaj grał - opowiadał chłopiec. To była tak wielka inspiracja, że od września Wojtek rozpocznie naukę w szkole muzycznej. Wielkie wrażenie też zrobił na nim Apel Jasnogórski, czyli wieczorne nabożeństwo na cześć Matki Bożej, na które gromadzi się wielu ludzi. Teraz chłopiec prawie codziennie śledzi transmisje z Jasnej Góry i powoli staje się prawdziwym znawcą tego miejsca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję