Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Smakołyki z rabarbarem

Pojawia się na przełomie kwietnia i maja. Jest pełen witamin i świetnie nadaje się do ciast i deserów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wykorzystujemy tylko łodygi. Liście nie nadają się do spożycia, ponieważ zawierają toksyczne substancje.

Łodygi rabarbaru zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników:

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– witaminy C, A oraz E i K,

– kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, wapń,

– luteinę i zeoksantynę – substancje działające dobroczynnie na nasze oczy.

Rabarbarem jednak nie wszyscy mogą się delektować. Zawiera on sporo kwasu szczawiowego, który przyczynia się do wypłukiwania wapnia z kości. Może także sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Nie poleca się go zatem osobom chorującym na nerki, reumatyzm czy osteoporozę.

By pozbyć się szczawianów, rabarbar można przed pieczeniem blanszować we wrzątku przez 5 min.

Orzeźwiająca lemoniada

SKŁADNIKI :
* 50 dag rabarbaru
* garść malin (mogą być mrożone)
* 1,5 l wody
* cukier do smaku
* 1 limonka
* listki mięty
* kostki lodu

Wykonanie:
1. Zagotuj wodę z cukrem.
2. Dodaj pokrojone w kawałki rabarbar oraz maliny. Gotuj ok. 30 min. Płyn schłódź i przecedź.
3. Podawaj z plasterkami limonki, opłukanymi listkami mięty i kostkami lodu.

Ciasto z kruszonką

Reklama

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 20 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 4 jajka
* 25 dag mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50 dag rabarbaru
kruszonka:
* 15 dag mąki
* 8 dag masła
* 10 dag cukru
* cukier puder

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę połącz ze sobą i zagnieć.
2. Masło ubij z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj kolejno po jednym jajku. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Formę dokładnie wysmaruj tłuszczem. Przełóż ciasto, na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki rabarbar. Posyp kruszonką.
4. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika. Piecz ok. 60 min, do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Racuszki

SKŁADNIKI :
* 3/4 szklanki mąki
* 1/2 szklanki mleka
* 2 jajka (białka i żółtka osobno)
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łodygi rabarbaru (nieduże)
* cukier puder
* olej do smażenia

Wykonanie:
1. Do mąki dodaj mleko, żółtka i sól, wymieszaj.
2. Rabarbar pokrój w cieniutkie paseczki. Wymieszaj z przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
3. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gorące obficie posyp cukrem pudrem.

Kruche tartaletki

SKŁADNIKI:
* 50 dag rabarbaru
* 2/3 szklanki cukru
* 15 dag mąki
* 1 łyżka miodu
* 10 dag masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka śmietany
* 25 dag sera mascarpone
* 8 kostek startej białej czekolady

Wykonanie:
1. Rabarbar pokrój w 1-centymetrowe kawałki, zblanszuj, zasyp cukrem, przykryj folią aluminiową i piecz 40 min w temp. 180oC.
2. Z mąki, miodu, masła, żółtka i śmietany zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3-5 mm i wylep nim foremki. Piecz 10 min w temp. 180oC.
3. Do środka foremek nałóż ser mascarpone wymieszany z upieczonym rabarbarem i czekoladą. Zapiekaj 10 min w 180oC.

2025-04-29 08:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czas na rabarbar

Niedziela Ogólnopolska 21/2024, str. 62

[ TEMATY ]

rabarbar

Adobe Stock

Wiosna jest najlepszym momentem, aby czerpać korzyści dla zdrowia, których dostarcza ta roślina.

WPolsce sezon na rabarbar trwa od kwietnia przez całą wiosnę i lato.
CZYTAJ DALEJ

Święci w „czterech ścianach”

Wizerunek Świętej Rodziny to popularny motyw obrazów zawieszanych na ścianach domów, szczególnie w okresie międzywojennym i w pierwszych latach po wojnie. Obrazy te malowano zwykle na płótnie lub deskach. Najpopularniejsze były tzw. oleodruki.

Uzyskane dzięki technice oleografii odbitki na płótnie naśladowały obrazy olejne, wykonane przez anonimowych artystów. Chociaż ich walor artystyczny był najczęściej nikły, miały wielką wartość sentymentalną dla osób, w których domach dzieła te nie tylko stanowiły ozdobę, ale też niosły konkretne duchowe przesłanie.
CZYTAJ DALEJ

Zakończenie Roku Jubileuszowego

2025-12-28 19:52

Magdalena Lewandowska

Rok Jubileuszowy zamknęła uroczysta Eucharystia.

Rok Jubileuszowy zamknęła uroczysta Eucharystia.

– Nie pozwólmy, aby nadzieja osłabła wraz z zakończeniem roku jubileuszowego! – apeluje abp Józef Kupny.

Uroczysta Eucharystia w katedrze zakończyła Rok Jubileuszowy „Pielgrzymi nadziei” w archidiecezji wrocławskiej. Przewodniczył jej abp Józef Kupny, a koncelebrowali biskupi pomocniczy bp Jacek Kiciński i bp Maciej Małyga oraz kilkudziesięciu kapłanów. Wzięli w niej udział przedstawiciele znaków nadziei, kościołów jubileuszowych, zespołów synodalnych i wspólnot z różnych stron diecezji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję