Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z farszem

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań. Można też wykorzystać świeże warzywa i zioła.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rolada ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
* 30 dag szpinaku świeżego (ewentualnie mrożonego)
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* sól, czerwony pieprz, gałka muszkatołowa
* 1,5 filetu z indyka
* chili w proszku
* 5-6 suszonych pomidorów
* 5 łyżek startego parmezanu
* kilka łyżek oleju roślinnego
* 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
1. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż szpinak. Smaż 3-4 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
2. Suszone pomidory osącz, pokrój.
3. Filet z indyka umyj, osusz, rozetnij na duży płat, lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem.
4. Rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp tartym serem. Płat ciasno zwiń, obwiąż nitką i włóż do brytfanki wysmarowanej olejem.
5. Piecz godzinę w 190oC. Następnie posmaruj olejem i miodem, oprósz chili, piecz jeszcze 15 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak w sezamie

SKŁADNIKI :
* 2 filety z kurczaka
* przyprawa do kurczaka, sól
* 1 jajko
* kilka łyżek sezamu
* olej do smażenia.

Reklama

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, pokrój w poprzek pod skosem na spore kawałki.
2. Posyp przyprawą do kurczaka, ewentualnie solą, odstaw na pół godziny.
3. Panieruj w roztrzepanym jajku i sezamie.
4. Smaż na złoty kolor na dość głębokim rozgrzanym oleju.

Kieszonki z brokułem

SKŁADNIKI :
* 1/2 brokuła
* 4 filety z kurczaka
* 10 dag masła
* 1 serek topiony
* świeże zioła: lubczyk, pietruszka, koperek
* przyprawa typu vegeta
* sól.

Wykonanie:
1. Brokuł umyj, odsącz, podziel na różyczki.
2. Filety z kurczaka przekrój na pół, rozbij na bardzo cienkie kotlety, posyp przyprawą typu vegeta.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z serkiem topionym w proporcji 1:1.
4. Masą posmaruj każdy kotlet.
5. Na każdym połóż różyczki surowego brokuła, załóż boki kotleta i zwiń go w rulon.
6. Każdy rulon zawiń w folię aluminiową „na cukierka”, boki zwiąż sznurkiem.
7. Do garnka wlej 1 l wody, dodaj 1 płaską łyżkę soli i świeże zioła, zagotuj.
8. Na wrzątek wrzuć zawinięte w folię kotlety i gotuj – ale tak, aby woda tylko „mrugała” – pół godziny.
9. Po tym czasie wyjmij kotlety i rozwiń folię. Podawaj z sosem serowym.

Sos serowy

SKŁADNIKI:
* 250 ml śmietany kremówki (30%)
* 2 topione serki śmietankowe
* 1 płaska łyżka masła
* sól lub przyprawa typu vegeta

Wykonanie:
1. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj serki i masło, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje.
2. Dopraw do smaku solą lub przyprawą typu vegeta.

Kieszonki włoskie

SKŁADNIKI:
* 4 filety z kurczaka
* sól, pieprz
* 25 dag mozzarelli
* garść listków świeżej bazylii
* 15 dag salami w plasterkach
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko + 2 łyżki mleka
* 4 łyżki bułki tartej
* tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, rozetnij, przykryj folią i rozbij na kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
2. Ser osącz, pokrój. Listki bazylii opłucz, osusz.
3. Na każdym płacie połóż plasterki salami, mozzarelli, listki bazylii. Złóż na pół i zepnij wykałaczką.
4. Kieszonki panieruj w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.
5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.

2025-06-10 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Keczup

Składniki: 3 kg pomidorów 1 seler 1 por 1 czerwona papryka 25 dag cebuli 20 dag cukru 2,5 łyżki soli 1 szklanka octu 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka papryki w proszku
CZYTAJ DALEJ

Biskup polowy: bezpieczeństwa kraju nie mierzy się tylko ilością wojska

2025-08-13 19:48

[ TEMATY ]

bp Wiesław Lechowicz

PAP/Piotr Nowak

Biskup polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz

Biskup polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz

Bezpieczeństwa i pokoju w ojczyźnie nie mierzy się wyłącznie ilością wojska i jego wyposażeniem, ale również morale całego społeczeństwa – powiedział w środę biskup polowy Wojska Polskiego Wiesław Lechowicz w czasie Mszy św. inaugurującej religijne obchody 105. rocznicy Bitwy Warszawskiej 1920 r.

Bp Lechowicz przewodniczył w środę Mszy św. w intencji ojczyzny w konkatedrze Matki Bożej Zwycięskiej na stołecznym Kamionku, świątyni będącej wotum za zwycięstwo w Bitwie Warszawskiej 1920 r., nazywanej Cudem nad Wisłą. Z tego kościoła 105 lat temu, 13 sierpnia, wyruszył na front ks. kapelan Ignacy Skorupka, który dzień później poległ w bitwie z bolszewikami pod Ossowem.
CZYTAJ DALEJ

Brazylia: Kościół katolicki cieszy się największym zaufaniem

2025-08-14 13:47

[ TEMATY ]

Brazylia

Kościół Katolicki

największe zaufanie

Adobe Stock

Brazylia

Brazylia

Kościół katolicki jest instytucją cieszącą się największym zaufaniem w Brazylii. W różnym stopniu ufa mu łącznie 85 proc. mieszkańców tego kraju. Wynika to badania przeprowadzonego przez instytut Datafolha na zlecenie Federalnej Rady Brazylijskich Izb Adwokackich.

„Duże” zaufanie do Kościoła katolickiego zadeklarowało 40 proc. respondentów, a kolejne 45 proc. ufa mu „trochę”. Na drugim miejscu znalazły się Kościoły ewangelikalne, traktowane jako całość, z 31-procentowym „dużym” zaufaniem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję