Nie jest ono chorobą, ale można z nim walczyć, by odzyskać upragniony wigor i sprawne funkcjonowanie. Jakie są najczęstsze objawy przesilenia jesiennego? Wiele osób odczuwa skutki mniejszej ekspozycji ciała na słońce, zimniejszych i krótszych dni. Często pojawiają się zmęczenie, osłabienie, senność, obniżona chęć do działania, obniżony nastrój czy przygnębienie.
Należy postawić na dobrze zbilansowaną dietę, zawierającą wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i antyoksydanty. Aby to osiągnąć, warto zwiększyć ilość przypraw – takich jak cynamon, kurkuma, carry, dobrych tłuszczów – np. ryb, oliwy z oliwek. Postawić na ciepłe posiłki, zwłaszcza śniadanie, nawet zupę krem czy omlet. Warto zwiększyć ilość warzyw i owoców, przy czym w okresie zimowym mogą to być musy, pieczone owoce, np. jabłko z cynamonem, banan z goździkiem i cynamonem, kompot. Idealnie sprawdzą się zupy cebulowa, dyniowa czy rosół, a na kolację – owsianka lub jaglanka. Przydadzą się produkty wspierające mikroflorę, takie jak kiszonki, a szczególnie zakwas z buraków, który może wpłynąć korzystnie także na energię i nastrój.
W Polsce z okazji Narodowego Święta Niepodległości odradza się tradycja biesiad patriotycznych, podczas których serwuje się gęsinę. To bardzo smaczne i zdrowe mięso można przygotować na rodzinny obiad.
Dzień przed pieczeniem gęś zanurz w solance: 1 kg soli niejodowanej (to bardzo ważne!) rozpuść w 10 l wody.
Do solanki dodaj przyprawy podobne jak do ogórków kiszonych – chrzan, kolendrę, koper, liść laurowy. (Można użyć gotowej, kupionej w sklepie przyprawy do kiszenia ogórków. Wówczas do 10 l solanki wsypać 1 lub 2 torebki przyprawy – to zależy od gęsi; trzeba pamiętać, że gąsiory mają grubszą skórę i twardsze mięso – aby je przygotować, trzeba dać 2 torebki przyprawy, żeby mięso się dobrze naaromatyzowało. W przypadku gęsi wystarczy 1 torebka przyprawy). Gęś zostaw w solance na całą noc. Na drugi dzień wyjmij i dokładnie (w środku i na zewnątrz) osusz papierowym ręcznikiem. Całą tuszkę obficie obsyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Saba urodził się w 439 r. Rodzice przeznaczyli go na służbę Bogu i umieścił w klasztorze, gdy miał 8 lat. Pragnął jednak życia pustelniczego, dlatego zamieszkał w grocie skalnej. Do klasztoru przychodził na wspólne modlitwy.
Po kilku latach wrócił do Jerozolimy i również zamieszkał w grocie skalnej. Zgromadził wokół siebie liczną wspólnotę uczniów. Dla nich założył Wielką Ławrę.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.