Reklama

Małe vademecum pokarmów

Zapachniało przyprawami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na niepowtarzalny klimat Świąt Bożego Narodzenia składa się także bukiet zapachów. W większości domów pachnie choinka, unosi się zapach świątecznych potraw, szczególnie pięknie pachną ciasta. Tradycja wypiekania słodkości jest bardzo stara, ale przez wieki nie w każdym polskim domu jadano wszystkie rodzaje ciast, zależało to od statusu społecznego i materialnego. W wiejskich chatach pojawiały się kołacze, ciasteczka, czasem były to pierniczki. W dworach magnackich, szlacheckich i zamożniejszych domach mieszczańskich, do wymyślnych wypieków używano drogich przypraw. Obecnie, przy łatwym dostępie do rozmaitych artykułów spożywczych oraz upowszechnieniu przepisów kulinarnych, każdy może rozkoszować się smakiem naszych tradycyjnych ciast.
Do takich należą niewątpliwie pierniki, których jest wiele gatunków. Specyficzny smak nadaje im przyprawa, składająca się m.in. z cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego i wanilii. Prawdziwy piernik nie może obejść się bez miodu, orzechów, migdałów i rodzynków. W dawnej Polsce nosił nazwę miodownika. Obecna nazwa pochodzi od przyprawy korzennej, która po staropolsku nazywała się „pierną”. Aby potrawy uznane były za wyborne, musiało być pierno i szafranno, moja mościa panno. Piernik im starszy, tym lepszy. Wyrobione ciasto powinno jakiś czas odleżeć, „wypocząć" i dopiero należy je piec.
W końcu XIX w. znanych było wiele żartobliwych przepisów na najlepszy piernik. Oto jeden z nich: Słodkiego weźmij funt kochania, dziewczęcych marzeń jeden łut. Gdy mama wzbrania całowania, zamiast całusów dawaj miód.
Na stole świątecznym nie mogło się obejść bez maku. W ludowej kuchni kujawskiej mak podawano z kluskami, przyprawiając cukrem. W domach szlacheckich pieczono drożdżowe strucle z makiem, następnie je lukrowano i posypywano posiekaną skórką cytrusową. W makowym nadzieniu znajdowały się rodzynki. Tradycyjną potrawą wigilijną na polskich Kresach była kutia, przyrządzana z gotowanej pszenicy, maku, miodu, rodzynków i orzechów. Wielkim smakoszem kutii był Adam Mickiewicz.
Współcześnie do ciast świątecznych należy jabłecznik, zwany po francusku szarlotką, pięknie pachnący cynamonem, a także sernik, bogaty w bakalie i czekoladową polewę. Serniki najczęściej pachną wanilią, rumem i cytryną.
Czym właściwie są egzotyczne przyprawy? Cynamon - to suszona, wewnętrzna część kory drzewa tropikalnego, zwanego cynamonowcem cejlońskim. Wanilia jest owocem podzwrotnikowego pnącza, wanilii płaskolistnej z rodziny storczykowatych, uprawianej zwłaszcza w Meksyku i na Madagaskarze. Migdały są nasieniem owocu migdałowca zwyczajnego, drzewa uprawianego głównie w krajach śródziemnomorskich, czarnomorskich i w Kalifornii. Natomiast rodzynki - to jagody różnych odmian winorośli suszonych na słońcu.
Składnikami świątecznych ciast są też i polskie specjały: jabłka, orzechy, miód, który zasługuje na osobną gawędę. Życzę Czytelniczkom, aby udały się im wypieki, a nade wszystko życzę świętowania w atmosferze domowego ciepła, które sprzyja wspomnieniom i pozwala sięgnąć marzeniami w przyszłość.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W Warszawie obradowała Krajowa Rada Duszpasterstwa Powołań

2024-05-29 20:08

[ TEMATY ]

episkopat Polski

episkopat.pl

Utworzenie kursu teologii powołań na Wydziale Teologicznym UKSW, tematyka zbliżających sie kongregacji powołań oraz Spotkanie Młodych Lednica 2000 - znalazły się wśród głównych tematów spotkania Krajowej Rady Duszpasterstwa Powołań, która 29 maja br. obradowała w Warszawie pod przewodnictwem delegata Konferencji Episkopatu Polski ds. Powołań bp. Andrzeja Przybylskiego.

Podczas spotkania podjęto aktualne tematy duszpasterstwa powołań. Jednym z nich było utworzenie kursu teologii powołań na Wydziale Teologicznym UKSW. W najbliższym czasie odbędzie się rekrutacja oraz przedstawienie tematyki wykładowej. W ramach zajęć będą miały miejsce wykłady oraz zajęcia warsztatowe.

CZYTAJ DALEJ

Weszła w życie nowela rozporządzenia MZ dotycząca tzw. klauzuli sumienia

2024-05-30 07:37

[ TEMATY ]

klauzula sumienia

Adobe Stock

Placówki medyczne mają obowiązek tak zorganizować pracę, by przynajmniej jeden z lekarzy mógł wykonać zabieg przerwania ciąży - przewiduje nowelizacja rozporządzenia w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, która w czwartek weszła w życie.

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej została opublikowana w Dzienniku Ustaw 15 maja.

CZYTAJ DALEJ

French Open - Świątek: mam nadzieję, że kibice będą traktowali mnie jak człowieka

2024-05-30 09:31

[ TEMATY ]

Iga Świątek

PAP/EPA/TERESA SUAREZ

Iga Świątek po wygranej z Naomi Osaką w 2. rundzie French Open zwróciła się do publiczności, aby w stosownych momentach zachowywała ciszę. "Nie wiem, czy dobrze zrobiłam. Mam nadzieję, że kibice będą traktowali mnie jak człowieka" - przyznała później polska tenisistka.

Świątek pokonała Osakę po zaciętym, blisko trzygodzinnym boju, w którym musiała bronić piłkę meczową. Publiczność wyjątkowo zirytowała ją w końcówce, gdy w trakcie wymiany, przed jej zagraniem, ktoś krzyknął. Polka następnie nie trafiła w kort.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję