Niepokonany Seabiscuit jest filmem charakterystycznym dla amerykańskiej obyczajowości, mentalności i mitologii. Zrealizowany został na podstawie popularnej książki Laury Hillebrand, w której
autorka opisała historię konia Seabiscuita, odnoszącego w latach 30. sukcesy na amerykańskich torach wyścigowych.
Ten fantastyczny koń budził wówczas żywiołowe zainteresowanie Amerykanów i skupiał na sobie uwagę mediów - prasy i radia. Amerykanie pasjonowali się wyczynami Seabiscuita
bardziej aniżeli dramatycznymi wydarzeniami politycznymi w Europie. Autorzy tego długiego i starannie zrealizowanego filmu starają się odtworzyć realia i klimat życia
w Ameryce lat 30. W okresie wychodzenia z kryzysu ekonomicznego rozwijała się wówczas bujnie kultura masowa, głównie kino, radio i prasa popularna. Koń Seabiscuit
za przyczyną mediów wszedł do mitologii zbiorowej, podobnie jak gwiazdy ekranu i sportu.
Głównymi bohaterami filmu (oprócz konia) są dwaj ludzie: człowiek interesu Howard i niewidzący na jedno oko dżokej Pollard. Uwierzyli oni w talent Seabiscuita i uparcie
doprowadzili do zwycięstw konia na prestiżowych wyścigach. Twórcy filmu opowiadają o ludzkiej determinacji i odwadze bohaterów w dążeniu do wytyczonego celu, a także
o mobilizacji dobrych cech w człowieku. Tego rodzaju wątki moralne zasługują na wyraźne podkreślenie.
Ks. prałat dr Henryk Jagodziński – prezbiter diecezji kieleckiej, pochodzący z parafii w Małogoszczu, został mianowany przez Ojca Świętego Franciszka, nuncjuszem apostolskim w Ghanie i arcybiskupem tytularnym Limosano. Komunikat Stolicy Apostolskiej ogłoszono 3 maja 2020 r.
Ks. Henryk Mieczysław Jagodziński urodził się 1 stycznia 1969 roku w Małogoszczu k. Kielc. Święcenia prezbiteratu przyjął 3 czerwca 1995 roku z rąk bp. Kazimierza Ryczana. Po dwuletniej pracy jako wikariusz w Busku – Zdroju, od 1997 r. przebywał w Rzymie, gdzie studiował prawo kanoniczne na uniwersytecie Santa Croce, zakończone doktoratem oraz w Szkole Dyplomacji Watykańskiej. Jest doktorem prawa kanonicznego.
80 litrów czerwonego barszczu, ponad 600 uszek, prawie 300 pierogów i kilkadziesiąt litrów kompotu z suszu muszą przygotować jasnogórscy kucharze na paulińską wieczerzę wigilijną. Na Jasnej Górze przygotowania do świąt ... także tych od kuchni rozpoczynają się już na początku grudnia. Do wspólnego stołu zasiądło ponad stu paulinów. Nie zabrakło także śpiewania kolęd i przełamywania się opłatkiem.
Jasnogórska wspólnota jest największą w całym Zakonie. Wigilia ma tu wyjątkowy i bardzo polski charakter, dlatego dla jasnogórskich kucharzy to spore wyzwanie, aby wszystko było na czas.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.