Reklama

Z naszej kuchni

Cukinia smaczna i zdrowa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Znakomite warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Namawiam, wprowadźmy cukinie na nasze stoły, jest nie tylko zdrowa i bardzo smaczna, ale - nie tuczy.

Bigosik z cukinii - przepis na 4 duże porcje


1 duża lub 2 mniejsze cukinie, kawałek zwykłej wędliny (kiełbasa zwyczajna lub parówka) i mięsne resztki pozostałe w lodówce, 4 cebule, 4 łyżki oleju, 2 łyżki keczupu, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, przyprawy - sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa chili, zielenina.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną wędlinę i mięsne resztki, posiekany czosnek. Wszystkie składniki prażymy, często mieszając. Cukinia jest miękka już po 10 min - wówczas dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, keczup; całość przyprawiamy do smaku i przez kilka minut trzymamy w ciepłym miejscu, szczelnie przykryte, by połączyły się smaki. Podajemy z dodatkiem ziemniaków, obficie posypaną zieleniną. Bigosik równie dobrze smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Jesienna sałatka z cukinii - przepis na średniej wielkości salaterkę


2 bardzo młode cukinie (do kilograma), 1 duża cebula, 1 duże kwaskowate jabłko, 1 strąk czerwonej papryki, 1 czubata łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), 3-4 łodygi selera naciowego.
Sos: 1 szklanka majonezu, 3 ząbki czosnku (kto nie akceptuje czosnku, może w zamian dodać sporą szczyptę roztartej w dłoniach przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, cukier, pieprz Cayenne - do smaku.
Z obranej ze skórki cukinii usuwamy pestki, gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 6 min - odstawiamy do wychłodzenia.
Do salaterki nakładamy majonez, musztardę, przyprawy, drobno usiekany czosnek. Wszystko razem ucieramy - sos powinien mieć wyraźny, lekko pikantny smak. Do sosu kolejno dodajemy: jabłko utarte na tarce z dużymi otworami, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną cebulę, posiekane łodyżki selera naciowego i pokrojoną w kostkę cukinię. Składniki mieszamy, posypujemy zieleniną. Przed podaniem można przybrać sałatkę cząstkami jajka ugotowanego na twardo i plasterkami pomidora.

Jarzynka z cukinii - przepis na 4 porcje


1 duża cukinia, 2 duże pomidory, olej, sól, pieprz, zielenina.
Obraną ze skóry cukinię dzielimy na części, odrzucamy pestki i obsmażamy lekko na rozgrzanym oleju. Gdy zmięknie i lekko się zrumieni, dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, posypujemy przyprawami i pod przykryciem dusimy do miękkości - około 8-10 min. Przed podaniem doprawiamy do smaku według własnych upodobań. Podajemy - obficie posypaną zieleniną - do mięs, smażonych ryb, jajek sadzonych; z dodatkiem podsmażanych ziemniaków może być podana jako danie jarskie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czarny dym nad Watykanem!

2025-05-07 21:01

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kardynałowie, którzy we wtorek, 7 maja rozpoczęli konklawe w pierwszym głosowaniu nie wskazali 267. Biskupa Rzymu.

O godz. 21:00 z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej ukazał się czarny dym, który oznacza brak wyboru nowego Następcy św. Piotra. W dniu rozpoczęcia konklawe odbyło się jedno skrutinium.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Rozpoczął się obrzęd inauguracji konklawe

2025-05-07 16:35

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

W Pałacu Apostolskim rozpoczęła się w środę po południu uroczysta procesja 133 kardynałów elektorów do Kaplicy Sykstyńskiej, gdzie odbędzie się konklawe. Po wejściu do kaplicy kardynałowie składają przysięgę na dochowanie tajemnicy wyboru papieża.

Po krótkiej modlitwie kardynałowie wyruszyli w procesji z Kaplicy Paulińskiej Pałacu Apostolskiego; wszyscy w stroju nazywanym chórowym. Składa się z czerwonej sutanny z czerwonym mucetem, czyli pelerynką, czerwonego pasa z jedwabnymi frędzlami, czerwonej piuski i biretu.
CZYTAJ DALEJ

W 2024 r. było więcej powołań męskich, a mniej żeńskich

2025-05-07 22:20

[ TEMATY ]

zakonnice

zakonnicy

Karol Porwich/Niedziela

W 2024 r. do seminariów diecezjalnych i zakonnych wstąpiło 301 mężczyzn, o 21 więcej niż w 2023 r. Żeński nowicjat zakonny rozpoczęło 66 kobiet, a w klasztorach kontemplacyjnych przybyło 15 mniszek, o 12 mniej niż rok wcześniej – poinformowała Krajowa Rada Duszpasterstwa Powołań.

Z danych przekazanych PAP przez Krajową Radę Duszpasterstwa Powołań (KRDP) wynika, że w 2024 r. formację rozpoczęło 301 mężczyzn, w tym w seminariach diecezjalnych 196, a w zakonnych 105. Rok wcześniej było to 280 mężczyzn, w tym w diecezjalnych 195 i 85 w zakonnych. To o 21 mężczyzn więcej niż rok wcześniej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję