Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki i surówki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wczesne lato to pora, gdy pojawiają się dorodne jarzyny z gruntu, to wielkie dobrodziejstwo należy w pełni wykorzystać - najlepiej w postaci surówek czy sałatek. Takie danie to nie tylko uczta dla podniebienia, to także szczupła sylwetka, zdrowie i uroda.

Sałatka z ogródka - przepis na 2 porcje

10 rzodkiewek, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 plasterek żółtego, pikantnego sera (ok. 10 dag), 2 młode kalarepki, 2 łyżki siekanego koperku, 1 łyżka siekanej rzeżuchy, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub jogurtu, sól i pieprz do smaku, liście sałaty - zielenina i rzodkiewki do przybrania.

Rzodkiewki wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami rozdrabniamy, podobnie - wraz z młodymi, wewnętrznymi listkami - rozdrabniamy kalarepki. Ser i jajka kroimy w drobną kostkę. Całość zasypujemy zieleniną, składniki delikatnie łączymy, zalewamy majonezem z lekko spienionym kefirem, doprawionym solą i pieprzem (przyprawy stosujemy w minimalnej ilości, by nie przytłumiły delikatnego smaku sałatki!). Porcje rozkładamy na liściach sałaty, przybieramy zieleniną i różyczkami z rzodkiewek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ziołami - przepis na 4 porcje

4 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane na twardo jajka, 1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem, 1 łyżka posiekanej rzeżuchy, 2 łyżki posiekanych młodych liści pokrzywy.
Sos: 3 łyżki majonezu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, szczypta cukru do smaku.
Do przybrania: 1 dorodny pomidor i zielenina.
Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy. Składniki sosu łączymy i doprawiamy delikatnie do smaku, sosem zalewamy surówkę i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min - nie dłużej! Przed podaniem rozkładamy porcje do pucharków, przybieramy zieleniną i cząstkami pomidora.

Surówka z zielonej sałaty - przepis na 4 porcje

1 duża główka sałaty, 2 dorodne pomidory, 1 pęczek młodych cebulek (bez szczypiorku), 2 średniej wielkości świeże ogórki, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1 szklanka jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny lub winnego octu, sól, cukier, pieprz do smaku.
Wymyte, wysuszone liście sałaty dzielimy na mniejsze części i wykładamy spód salaterki. Obrane ze skórki ogórki kroimy w plasterki, cebulki w cienkie krążki, obrane ze skórki pomidory w cząstki. Składniki surówki układamy na liściach sałaty, zalewamy spienionym sosem i posypujemy obficie koperkiem. Podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.
Rada: kto lubi, może dodać do surówki kilka pokrojonych oliwek lub drobno posiekany, duży ząbek czosnku.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prof. Wojciech Roszkowski złożył pozew przeciwko Barbarze Nowackiej. W jakiej sprawie?

2024-10-21 08:00

[ TEMATY ]

prof. Wojciech Roszkowski

Ministerstwo Edukacji Narodowej

PAP/Marian Zubrzycki

Barbara Nowacka

Barbara Nowacka

Składamy pozew wobec minister Barbary Nowackiej za jej weekendowe występy – przekazał za pośrednictwem platformy X prof. Wojciech Roszkowski. O co chodzi? Wyjaśniamy.

Minister Edukacji Narodowej Barbara Nowacka podczas weekendowej konwencji Koalicji Obywatelskiej, w ostrych słowach odniosła się do reformy edukacji za czasów rządu PiS, który to wprowadził do szkół przedmiot Historia i Teraźniejszość. Autorem książki jest prof. Wojciech Roszkowski, a wydawcą Wydawnictwo Biały Kruk.
CZYTAJ DALEJ

Będziesz wdzięczny za wszystko, co Cię dzisiaj spotkało?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 12, 39-48.

Środa, 23 października. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Jana Kapistrana, prezbitera albo wspomnienie św. Józefa Bilczewskiego, biskupa
CZYTAJ DALEJ

Apollo Belwederski znowu dostępny dla oglądających

2024-10-23 15:28

[ TEMATY ]

Watykan

Włodzimierz Rędzioch/Niedziela

Apollo Belwederski

Apollo Belwederski

Rzeźba ta, przechowywana od wieków w Muzeach Watykańskich, uchodzi za jedno z najwspanialszych dzieł rzeźbiarskich czasów antycznych i nowożytnych. Chodzi o Apolla Belwederskiego – starożytną rzeźbę rzymską pochodząca z II wieku, kopię wykonanego przez Leocharesa (IV wiek p.n.e.) greckiego oryginału. Przez ostatnie pięć lat zwiedzający nie mogli jej podziwiać, ponieważ została poddana gruntownym pracom konserwatorskim. Dopiero ostatnio wróciła na swoje miejsce i została uroczyście odsłonięta 1 października w obecności dyrektorki Muzeów Barbary Jatty, pracowników muzealnych, sponsorów oraz dziennikarzy z całego świata.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję