Szybkowar jest urządzeniem praktycznym, ułatwiającym pracę
i pozwalającym zaoszczędzić sporo energii, ale wymaga ostrożności
i dokładności:
- nie wlewamy do szybkowaru mniej, jak pół szklanki wody;
- nie wkładamy więcej produktów, niż 2/3 pojemności naczynia;
- przed ustawieniem na palniku sprawdzamy, czy otwory
regulatora nie są zapchane;
- po zamknięciu naczynia należy jak najszybciej doprowadzić
do wrzenia. Moment wrzenia poznajemy po tym, że regulator ciśnienia
waha się, urządzenie gwiżdże i wypuszcza parę, wówczas zmniejszamy
dopływ ciepła, by z zaworu wydobywał się wąski strumyczek pary -
od tego momentu mierzymy czas gotowania;
- po upływie czasu gotowania szybkowaru nie otwieramy,
należy go lekko przechłodzić, np. ustawiając na zimnej podłodze;
- jeżeli możemy przesunąć czas podania posiłku, lepiej
przetrzymać szybkowar w chłodnym miejscu, niż chłodzić go pod bieżącą,
zimną wodą;
- zanim podniesiemy pokrywę, należy lekko unieść regulator
ciśnienia i otwierać dopiero wówczas, gdy para nie wychodzi;
- zarówno garnek, jak i regulator ciśnienia myjemy w
delikatnych środkach;
- szybkowar po wykorzystaniu przechowujemy nie zamknięty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu