Reklama

Z naszej kuchni

Wieprzowina inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.

Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji

1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców), 1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku, przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.

Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje

1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula, olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól, pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona) .
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha, oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W liturgii Kościoła powoli zbliżamy się do uroczystości Wniebowstąpienia Pańskiego

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 14, 27-31a.

Wtorek, 20 maja. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Bernardyna ze Sieny, prezbitera
CZYTAJ DALEJ

Indie: cud eucharystyczny w Vilakkannur

2025-05-19 20:01

[ TEMATY ]

cud Eucharystyczny

Indie

Karol Porwich

Na 31 maja zaplanowane jest ogłoszenie uznania przez Stolicę Apostolską cudu eucharystycznego, do jakiego doszło w Indiach. 15 listopada 2013 roku w czasie porannej Mszy św., odprawianej przez ks. Thomasa Pathickala w kościele Chrystusa Króla w Vilakkannur, w stanie Kerala, na konsekrowanej hostii pojawiła się twarz Jezusa Chrystusa.

O watykańskim uznaniu cudu poinformował 9 maja abp Joseph Pamplany, metropolita Tellicherry obrządku syromalabarskiego. Uroczyste ogłoszenie tej decyzji nastąpi w kościele w Vilakkannur podczas Mszy odprawianej przez nuncjusza apostolskiego w Indiach abp. Leopoldo Girellego.
CZYTAJ DALEJ

W Senacie zaprezentowano rękopis listu biskupów polskich do biskupów niemieckich

2025-05-20 16:58

[ TEMATY ]

senat

Tomasz Zielenkiewicz

Historyczne oryginały trzech ważnych dla polsko-niemieckiego pojednania dokumentów: rękopis listu biskupów polskich do biskupów niemieckich, ostateczną wersję tego Orędzia i odpowiedź hierarchów niemieckich zaprezentowano w Senacie. Wystawie towarzyszyła konferencja zatytułowana „Pojednanie dla Europy”.

W prezentacji wystawy wzięli udział Marszałek Senatu Małgorzata Kidawa-Błońska, senator Halina Bieda i senator Kazimierz Michał Ujazdowski. Dr Andrzej Jerie, dyrektor Centrum Historii Zajezdnia w rozmowie z Radiem Watykańskim – Vatican News podkreślał, jak ważne było Orędzie biskupów polskich do niemieckich z 1965 roku i jak wyjątkowa jest ekspozycja. „Po raz pierwszy udało nam się pokazać te trzy ważne dokumenty razem. Jest to rękopis autorstwa arcybiskupa Bolesława Kominka, oryginał listu biskupów polskich do biskupów niemieckich podpisany 18 listopada 1965 roku w Rzymie i odpowiedź biskupów niemieckich, która też powstała w Rzymie. To dla nas bardzo ważny moment, że w tak prestiżowym miejscu, tak istotnym dla polskiego życia politycznego społecznego, możemy mówić o tym przesłaniu” – zaznaczył.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję