Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki na niedzielny podwieczorek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka

Najłatwiejsza do przygotowania, bardzo smaczna na gorąco i na zimno

Przepis na średniej wielkości tortownicę

1 szklanka mąki krupczatki, 1 szklanka drobnej, tartej bułki z białego pieczywa, 1 szklanka miałkiego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki dobrze schłodzonego masła, gruby cukier do posypania, tłuszcz i tarta bułka do formy, 6 dużych, kwaskowych jabłek, 1 filiżanka rodzynków, 2 kopiaste łyżki dokładnie odsączonej skórki pomarańczowej, 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, łączymy z rodzynkami, skórką pomarańczową, cukrem, doprawiamy do smaku cynamonem, dzielimy na połowę ­ na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. Spód i boki tortownicy obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wszystkie sypkie składniki ciasta dokładnie mieszamy, dzielimy na trzy części. Na spód tortownicy sypiemy jedną część ciasta, na tej warstwie rozkładamy połowę przygotowanych jabłek, wyrównujemy powierzchnię, sypiemy następną część ciasta ­ na nim rozkładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy powierzchnię i sypiemy pozostałą część ciasta. Wyrównaną powierzchnię posypujemy wiórkami masła i cienką warstwą grubego cukru. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 50 minut ­ czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Wypiek jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Podajemy, krojąc romby ( jak tort) ­ gorące, z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno ­ z porcją bitej śmietany. Szarlotka przechowana w chłodnym i suchym miejscu (nie należy wstawiać ciasta do lodówki) będzie równie smaczna następnego dnia.

Deser jogurtowy

Przepis na 6 porcji
3 duże kubki jogurtu o smaku naturalnym, 3 łyżki cukru pudru, dorodne, sezonowe owoce ­ czarne jagody, poziomki, truskawki, maliny itp.
Kilka godzin przed podaniem deseru (można poprzedniego dnia wieczorem) przygotowujemy "jogurtowy krem". Perlonowe, gęste sito wykładamy podwójnie złożoną gazą, układamy na dobrze pasującym naczyniu ( garnek, miseczka) w taki sposób, by serwatka mogła swobodnie spływać. Do przygotowanego sitka wlewamy jogurt i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia jogurtu będzie o połowę mniej, ale będzie miał kremową konsystencję. Przed podaniem łączymy jogurt z cukrem pudrem i rozkładamy do pucharków, przekładając warstwami przygotowane owoce. Pięknie rozłożone porcje możemy udekorować wafelkiem lub listkiem świeżej melisy.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Galbas w narodowym sanktuarium św. Andrzeja Boboli: bądźmy apostołami jedności

2025-05-16 19:19

[ TEMATY ]

Sanktuarium św. Andrzeja Boboli

Abp Adrian Galbas

Karol Porwich/Niedziela

Abp Adrian Galbas

Abp Adrian Galbas

“Mamy być apostołami jedności z Bogiem, przede wszystkim przez to, że sami będziemy trwali w tej jedności, otwierając się na łaskę obecną w sakramentach i słowie Bożym, przyjmując całą naukę Chrystusa oraz dbając o swoje dobrze ukształtowane sumienie” - mówił abp Adrian Galbas. Metropolita warszawski przedowniczył liturgii w Narodowym Sanktuarium św. Andrzeja Boboli, w dniu uroczystości tego patrona Polski, w intencji ducha jedności w ojczyźnie. Hierarcha w kazaniu odniósł się także do wyborów prezydenckich.

- Nie przyszliśmy dzisiaj tutaj jak do jakiegoś muzeum, żeby tylko powspominać dawne historie i powzruszać się siłą naszych przodków. Przyszliśmy tu, aby nabrać siły do naszego chrześcijańskiego życia, dla którego życie i męczeństwo św. Andrzeja ma być wzorem i pomocnym światłem - mówił w kazaniu abp Galbas.
CZYTAJ DALEJ

Rząd naciska na zmiany w Funduszu Kościelnym. Są trzy, cztery różne propozycje

2025-05-16 09:09

[ TEMATY ]

rząd

Fundusz Kościelny

propozycje

nacisk

Karol Porwich/Niedziela

Zmiany w Funduszu Kościelnym muszą nastąpić, jest w tej kwestii oczekiwanie społeczne – ocenił w piątek w Polskim Radiu 24 wiceszef MSWiA Tomasz Szymański. Na stole są trzy, cztery różne propozycje - stwierdził.

W czwartek na stronie internetowej NIK ukazał się raport "Finansowanie Kościołów i innych związków wyznaniowych oraz niektórych związanych z nimi podmiotów przez wybrane jednostki publiczne". Kontrolę Izba przeprowadziła na zlecenie marszałka Sejmu Szymona Hołowni. Objęła ona lata 2021-2023.
CZYTAJ DALEJ

W Watykanie i w całym Rzymie trwają przygotowania do niedzielnej inauguracji pontyfikatu Leona XIV

W Watykanie i w całym Rzymie trwają przygotowania do niedzielnej uroczystej mszy inaugurującej pontyfikat papieża Leona XIV, wybranego 8 maja. Oczekuje się, że udział w niej weźmie około 250 tysięcy osób i 200 oficjalnych delegacji. Msza na placu Świętego Piotra odbędzie się w dniu 105. urodzin Jana Pawła II.

Rzym, który został przygotowany na masowy przyjazd pielgrzymów z całego świata z okazji Roku Świętego, ponownie w ciągu trzech tygodni staje przed wyzwaniem, jakim jest obecność tłumów wiernych na inauguracji pontyfikatu pierwszego papieża z USA. Wcześniej kilkaset tysięcy osób uczestniczyło w uroczystościach pogrzebowych Franciszka i w powitaniu jego następcy po konklawe.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję