Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe jarzyny inaczej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Coś pysznego: jarzynowe purée - łatwe do przygotowania, zdrowe.

Purée z selerów

(Przepis na 4 porcje)

1 duży seler (lub 2 mniejsze), sok z całej cytryny, otarta skórka z cytryny, 1 szklanka śmietany, 1 kopiasta łyżka masła, sól, cukier, 2-3 łyżki wrzącego mleka, siekany koperek (może być mrożony) lub inna zielenina.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrany seler kroimy na niezbyt duże kawałki, natychmiast kropimy sokiem z cytryny, przekładamy do emaliowanego naczynia (ważne!), zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by lekko przykryła jarzynę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy pod przykryciem do miękkości, odstawiamy do wychłodzenia. Wykładamy cedzakową łyżką i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy do rondla, dodajemy masło, śmietanę, składniki mieszamy, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy przyprawy i lekko zasmażamy. Gdy purée jest zbyt gęste, dodajemy łyżkę (lub więcej) gorącego mleka.
Podajemy do smażonych ryb, krokietów z kaszy lub ziemniaków oraz do mięs.

Purée z kapusty białej lub włoskiej

(Przepis na 4 duże porcje)

Reklama

1 średniej wielkości główka kapusty, 2 cebule, 1 marchew, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 2 płaskie łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub naturalnego jogurtu, 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej, szczypta (czubek noża) gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka rozdrobnionych przypraw (cząber, tymianek, przyprawa prowansalska), sól, pieprz, cukier do smaku, olej do zasmażenia cebuli.

Grube zewnętrzne liście odrzucamy. Kapustę kroimy na cztery części, wykrawamy głąb, kładziemy do wrzątku, obgotowujemy przez 5 min w otwartym naczyniu - odstawiamy z ognia.
Po 10 min kapustę cedzimy na sicie, po dokładnym odsączeniu przekładamy do naczynia z gorącą wodą, dodajemy obraną marchew, przyprawę warzywną, lekko zasmażoną cebulę i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cedzakową łyżką, cebulę odrzucamy - marchew i kapustę lekko schładzamy i miksujemy na purée. Gdy masa jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę lub dwie wywaru, w którym kapusta się gotowała.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną lub jogurtem, zagotowujemy. Do gęstego sosu dodajemy zmiksowaną kapustę, całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem - przez chwilę razem zasmażamy. Potrawę podajemy jako danie podstawowe na bezmięsny obiad, np. z sadzonym jajkiem i chrupiącymi frytkami, do ziemniaków purée polanych pikantnym sosem grzybowym lub do dań mięsnych - zarówno smażonych, jak i pieczonych.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ks. prof. Tomasik: Pierwszą Komunię św. można przyjąć wcześniej niż w wieku 9 lat

2024-05-05 08:31

[ TEMATY ]

Pierwsza Komunia św.

Karol Porwich/Niedziela

W Kościele katolickim istnieje możliwość wcześniejszej Komunii św. niż w wieku 9 lat, jeżeli rodzice tego pragną, a dziecko jest odpowiednio przygotowane - powiedział PAP konsultor Komisji Wychowania Katolickiego KEP ks. prof. Piotr Tomasik. Wyjaśnił, że decyzja należy do proboszcza parafii.

W maju w większości parafii w Polsce dzieci z klas trzecich szkół podstawowych przystępować będą do Pierwszej Komunii św. W przygotowanie uczniów zaangażowane są trzy środowiska: parafia, szkoła i rodzina.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 6.): Nie uciekaj, mały!

2024-05-05 21:33

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co nam mówi o Maryi Jan pod krzyżem Jezusa? Czy muszę się martwić, jeśli jestem w czymś najsłabszy? I czego uczy mnie Maryja, jeśli chodzi o towarzyszenie bliskim w ważnych momentach? Zapraszamy na szósty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że warto być z Nią, gdy się jest z innymi.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Bp Stułkowski: pomnik może być kartką wyrwaną z podręcznika historii

2024-05-06 16:48

[ TEMATY ]

bp Szymon Stułkowski

Karol Porwich/Niedziela

Bp Szymon Stułkowski

Bp Szymon Stułkowski

O tym, że pomnik, na którym uwiecznia się bohaterów z polskiej historii, może być „kartką wyrwaną z podręcznika” i że trzeba troszczyć się o swoje korzenie - powiedział bp Szymon Stułkowski podczas Mszy św. w katedrze w intencji powstańców z 1863 roku. Po Mszy św. poświęcił obelisk dedykowany dowódcom Powstania Styczniowego na ziemi płockiej. Powstał on przy katedrze z inicjatywy Stowarzyszenia Historycznego im. 11. Grupy Operacyjnej Narodowych Sił Zbrojnych.

Bp Szymon Stułkowski w homilii powiedział, że Jezus w Ewangelii nie zmusza, nie zniewala, ale zaprasza do przyjaźni i do miłości. Trudno komuś rozkazać miłość, to musi być dobrowolne. Papież Benedykt XVI w encyklice „Deus Caritas est” napisał, że „Miłość może być przykazana, ponieważ wcześniej została przekazana”: - Jezus może, ma prawo wymagać od nas miłości, ponieważ dał ją nam przez krzyż, przez ofiarę Swego cierpienia - zaznaczył duchowny.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję