Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenna jarzyna - szpinak

Jest już dorodny wiosenny szpinak. Niestety, nie wszyscy są jego zwolennikami - wielka szkoda! Szpinak zawiera wiele witamin oraz niezbędnych dla organizmu pierwiastków, także tych niezbyt często występujących w roślinach, np. jod, miedź, mangan i łatwo przyswajalne żelazo. Powodem niechęci do szpinaku może być sposób podawania go - w postaci rozgotowanej papki. Proponuję inne przepisy - może tak przygotowany sprawi, że polubimy tę wartościową jarzynę!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szpinak zapiekany z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku (liście) lub opakowanie szpinaku mrożonego, 1 kopiasta łyżka masła lub 2 łyżki oliwy, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 ząbek czosnku, 4 jajka, 1 duża filiżanka utartego pikantnego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie, wodę zostawiamy. Lekko przechłodzony szpinak siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Do zasmażki dodajemy posiekany ząbek czosnku, zasmażamy razem pół minuty, zasmażkę rozprowadzamy wodą spod szpinaku w niewielkiej ilości 1-2 łyżki (powinna być gęsta), wrzucamy posiekany szpinak i zasmażamy razem, mieszając, przez 3 min. Gorący - przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania, wygładzamy powierzchnię, robimy cztery wgłębienia; w każde wbijamy jajko, całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego (200°C) piekarnika na 10-12 min. Podajemy w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni, a białka jajek się zetną. Tak przygotowany szpinak jest najsmaczniejszy z chrupiącymi frytkami lub ziemniakami purée.

Krokiety ze szpinaku

(Przepis na 4 porcje)

1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego, 1/2 szklanki pszennych otrąb lub tartej bułki, 2 łyżki nasion słonecznika, 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego, sól, pieprz, 3/4 szklanki surowych białek lub 2 jajka, tarta bułka do panierowania, olej.

Dokładnie wypłukany i odsączony szpinak wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę na 2 min - nie dłużej (listki powinny się przewrócić we wrzątku), cedzimy na sicie. Przechłodzony - siekamy lub rozbijamy w malakserze.
Na rozgrzane masło rozkładamy posiekany szpinak i, często mieszając, zasmażamy, aż odparuje cały płyn - odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnego szpinaku dodajemy białka (lub całe jajka), przyprawy, tartą bułkę, nasiona słonecznika i wyrabiamy masę. Gdy jest zbyt luźna, dodajemy nieco więcej tartej bułki. Formujemy 8 zgrabnych krokietów, przy pomocy szerokiego noża obtaczamy w tartej bułce i od razu smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Krokiety podajemy z ziemniakami purée i sadzonym jajkiem lub z chrupiącymi frytkami.
Rada: Zwolennicy czosnku mogą masę szpinakową doprawić dużą szczyptą mielonego suchego czosnku.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Współczesne sekty. Dawnego guru zastąpili pseudoterapeuci i influencerzy

Współczesne sekty posługują się mechanizmami manipulacyjnymi polegającymi m.in. na obietnicy wyjątkowości i budowaniu zależności – wyjaśniła socjolog dr Agnieszka Bukowska. Dodała, że zmieniła się jedynie forma ich funkcjonowania, a dawnego guru zastąpili m.in. pseudoterapeuci i influencerzy.

Socjolog dr Agnieszka Bukowska z Uniwersytetu Civitas zwraca uwagę w rozmowie z PAP, że ludzie coraz rzadziej używają określenia „sekta”, co jednak nie oznacza zaniku tego zjawiska. Podkreśliła, że formy dla niego typowe funkcjonują dziś pod hasłami rozwoju duchowego, samopoznania, przebudzenia energetycznego, terapii alternatywnych czy osiągania tzw. wysokich wibracji i często ukrywają się one pod pozorem działalności terapeutycznej lub edukacyjnej.
CZYTAJ DALEJ

Święto świętych Młodzianków

[ TEMATY ]

Betlejem

dzień Świętych Młodzianków

Ks. Piotr Nowosielski

Rzeź niewiniątek, detal z ołtarza katedry Notre Dame w Paryżu

Rzeź niewiniątek, detal z ołtarza katedry Notre Dame w Paryżu

28 grudnia, Kościół obchodzi Święto Młodzianków, czyli dzieci betlejemskich pomordowanych na rozkaz Heroda. Choć jeszcze nieświadome, oddały życie za Chrystusa. Tradycja podkreśla, że otrzymały one chrzest krwi i nazywa je "pierwocinami Kościoła".

Kult Młodzianków rozpoczął się już w II wieku.
CZYTAJ DALEJ

Lublin: Szaty liturgiczne sprzed wieków na wystawie w skansenie

2025-12-28 17:10

[ TEMATY ]

wystawa

szaty liturgiczne

tkaniny

ukryte piękno

Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie

Wystawa „Tkaniny – ukryte piękno”

Wystawa „Tkaniny – ukryte piękno”

Zabytkowe szaty liturgiczne sprzed wieków można oglądać na wystawie „Tkaniny – ukryte piękno” w Muzeum Wsi Lubelskiej. Eksponaty pochodzą z zasobów Muzeum Archidiecezji Lubelskiej. Wśród nich są m.in. ornaty szyte z pasów kontuszowych, haftowane srebrną i złotą nicią.

Violetta Dryło z działu edukacji i promocji Muzeum Wsi Lubelskiej w Lublinie przekazała, że wystawa prezentuje przykłady ornatów, dalmatyk i kap z różnych epok historycznych, a także stuły, manipularze, palki, vela i welony oraz umbraculla.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję