Zapiekanka z makaronu z boczkiem
(Przepis na 4 porcje)
0,5 kg niezbyt grubego makaronu (kolanka, muszelki, krajanka), 1 plaster chudego wędzonego boczku (ok. 20 dag), 1 duża cebula, 1 puszka zielonego groszku w zalewie, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany, 1 filiżanka utartego żołtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, olej.
W wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju gotujemy makaron - 5 min krócej, niż nakazuje przepis. Cedzimy, przelewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie.
Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem, często mieszając i uważając, by boczek równomiernie się zrumienił,
a cebula nabrała złocistej barwy. Makaron mieszamy ze zrumienionym boczkiem i cebulą, doprawiamy. Połowę makaronu rozkładamy na spód wysmarowanej tłuszczem formy, powierzchnię
wyrównujemy, nakładamy odsączony groszek, na nim pozostałą część makaronu. Całość wyrównujemy i lekko uciskamy, zalewamy wymieszaną z przyprawami śmietaną, posypujemy obficie utartym
żółtym serem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200ºC) na ok. 20-25 min, ale czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Podajemy, gdy ser lekko się zarumieni, a potrawa
odstaje od boków formy - z dodatkiem sezonowej delikatnej w smaku surówki lub z sałatką z pomidorów i cebuli.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zapiekanka z makaronu z pieczarkami
(Przepis na 4 porcje)
0,5 kg makaronu spaghetti lub grubych nitek, 50 dag pieczarek, olej, 2 cebule, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 filiżanka utartego żółtego sera, zielenina, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju o 5 min krócej, niż zaleca przepis. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy
pokrojone w plasterki pieczarki - smażymy, aż puszczą sok i lekko sciemnieją. Mleko ubijamy z jajkami i mąką, aż nabierze jednolitej konsystencji i lekko
się spieni.
Do makaronu dodajemy pieczarki, całość oprószamy przyprawami w takiej ilości, by potrawa była lekko pikantna. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy,
zalewamy spienioną masą jajeczną, posypujemy obficie utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (nastawionego na temp. 200ºC) na 20-25 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni,
a boki potrawy odstają od formy - z dodatkiem sezonowej surówki i filiżanką czystej zupy, np. pomidorowej lub czerwonego barszczu.