Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryb na wigilijnym stole

Wieczerza wigilijna pozwala wrócić pamięcią do czasów minionych - rodzinnego celebrowania tradycji, niepowtarzalnych aromatów, które wydostając się z kuchni, łaskotały podniebienie, i niezapomnianego do dziś smaku potraw.
Nie dopuśćmy, by wielowiekowa tradycja zaginęła w szumie pędzącego świata, przywróćmy ją dla naszych wspomnień i młodych pokoleń, by kontynuowały z szacunkiem tradycje praojców.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karp smażony po staropolsku

Oczyszczoną rybę kroimy w zgrabne dzwonka, usuwając grubą ość grzbietową. Po umyciu i lekkim obsuszeniu oprószamy porcje solą i pieprzem. Kilka dużych cebul kroimy w niezbyt grube krążki. Porcje ryby układamy w kamiennym garnku, dając na spód warstwę cebuli, przesypując rybę zmiażdżonymi w moździerzu przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie) i układając w taki sposób, by na wierzchu była warstwa cebuli. Naczynie szczelnie przykrywamy i trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej do następnego dnia. Na godzinę przed planowanym podaniem ryby na stół oprószamy porcje karpia mąką (nadmiar mąki strząsamy), maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na niezbyt dużym ogniu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, by ryba doszła. Najsmaczniejszy jest karp usmażony na maśle lub na oliwie z oliwek; ryba usmażona na niezbyt dobrym gatunkowo tłuszczu traci swoje walory smakowe.

Szczupak po polsku

Szczupak o wadze do 2 kg, 2 duże liście laurowe, 1/2 kostki (12,5 dag) mocno zamrożonego masła, 1 cebula, 1 marchew, 1/2 dużego selera, 1 duży korzeń pietruszki, 1 szklanka naturalnego (świeżo wyciśniętego) soku z kwaskowych jabłek, sól, pieprz, cytryna, wiórki świeżego chrzanu, listki zielonej pietruszki.

Szczupaka dokładnie czyścimy z łusek, patroszymy, myjemy, obsuszamy. Rybę nacieramy od wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem, do jej wnętrza kładziemy liście laurowe. Następnie zawijamy rybę w lnianą ściereczkę i kładziemy na 2 godz. do lodówki.
Przed pieczeniem zamrożone masło kroimy w cienkie wiórki lub ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami.
Na spód specjalnej brytfanny do ryb dajemy połowę utartego masła, utarte na tarce z dużymi otworami wszystkie warzywa, pokrojoną w piórka cebulę. Na tej warstwie układamy całego szczupaka (liście laurowe odrzucamy), posypujemy pozostałym masłem, zalewamy sokiem z jabłek. Brytfannę szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę. Temperatura w piekarniku nie powinna przekraczać 200ºC, a czas pieczenia zależy od wielkości ryby, która jest upieczona, gdy płetwa grzbietowa lekko pociągnięta dłonią bardzo łatwo oddziela się od mięsa. Upieczonego szczupaka wykładamy grzbietem do góry na wygrzany półmisek, wokół ryby rozkładamy uprażone warzywa, cienkie plasterki cytryny, wiórki chrzanu i zieleninę. Rybę polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia - a jego resztę podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jednego Serca Jednego Ducha

2024-05-29 16:47

[ TEMATY ]

Jednego Serca Jednego Ducha

Piotr Drzewiecki

Jak powstaje największy koncert muzyki chrześcijańskiej w Europie? Kulisy tego wydarzenia odsłania ks. Andrzej Cypryś.

Ks. Andrzej Cypryś: Nasze wydarzenie odbywa się od 2003 r. w Rzeszowie, w Parku Sybiraków. Pomysłodawcą był Jan Budziaszek. Idea tego wydarzenia narodziła się, gdy pan Budziaszek w czasie rekolekcji w Rzeszowie rozmawiał z ks. Mariuszem Mikiem – obaj doszli do przekonania, że takie wydarzenie, łączące w sobie spotkanie, śpiew i uwielbienie, powinno się tu odbyć. Po dłuższym czasie od tego spotkania na osiedlu Baranówka w Rzeszowie pojawiłem się ja, jako duszpasterz akademicki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania. Ksiądz Mariusz podzielił się ze mną rozmową z panem Budziaszkiem i pomysłem, który się wtedy narodził. Wspólnie postanowiliśmy przekuć ten pomysł w czyn. Czekaliśmy jeszcze na pana Budziaszka, który wówczas przebywał za granicą. Pierwszy koncert zapadł w serca jego uczestników. Podjęliśmy więc decyzję o kontynuowaniu tego wydarzenia.

CZYTAJ DALEJ

Jak doszło do ustanowienia święta Bożego Ciała?

[ TEMATY ]

Boże Ciało

wikipedia.org

Orvieto, katedra pw. Najświętszej Maryi Panny

Orvieto, katedra pw. Najświętszej Maryi Panny

W dzisiejszej Belgii, w Mont-Cornillion niedaleko Liege (ówczesne Leodium), młoda zakonnica augustiańska Julianna otrzymała w latach 1209-11 objawienia, podczas których Pan Jezus prosił o ustanowienie święta Bożego Ciała. Zwierzyła się z nich swemu spowiednikowi.

Ten jednak zareagował stwierdzeniem: – Po co nowe święto? Ustanowienie Najświętszego Sakramentu obchodzi się uroczyście w Wielki Czwartek, a Eucharystia czczona jest codziennie w odprawianych Mszach św.

CZYTAJ DALEJ

Bp Ważny rozszerzył grono osób zajmujących się ochroną małoletnich

2024-05-29 17:40

[ TEMATY ]

Ochrona małoletnich

bp Artur Ważny

Episkopat News

Stworzenie biura delegata ds. ochrony dzieci i młodzieży poprzez włączenie do niego siostry zakonnej i świeckiej psycholog oraz powołanie diecezjalnego zespołu ds. prewencji to jedne z pierwszych decyzji bp Artura Ważnego jako biskupa sosnowieckiego. Poszerzenie wspomnianych zespołów oraz ich wzajemna współpraca mają na celu podnoszenie standardów ochrony małoletnich w diecezji m.in. w związku z wejściem w życie tzw. „ustawy Kamilka”.

Watykański dokument Vos estis lux mundi („Wy jesteście światłem świata”) z 2019 r. oraz jego aktualizacja z 2023 r. wprowadził jednolite zasady związane z procedowaniem przypadków nadużyć seksualnych w Kościele. W tym kontekście szczególnie ważnym ogniwem łańcucha pomocy skrzywdzonym są diecezjalni delegaci ds. ochrony dzieci i młodzieży, którzy jako pierwsi przyjmują zgłoszenia o nadużyciach wobec nieletnich.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję