Reklama

Z naszej kuchni

Szybko i smacznie

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Omlet z migdałami

To luksusowe danie możemy podać na wystawny obiad lub jako gorącą elegancką przystawkę.

(Przepis na duży omlet - 2 porcje)

Omlet: 5 dużych świeżych jaj, 5 łyżek mleka lub śmietany, szczypta soli, 1 płaska łyżka masła.
Farsz: 2 czerwone cebule, 1 duża filiżanka migdałów, 1 ząbek czosnku, 1/3 szklanki słodkiej śmietany, 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii, pieprz, sól,1 łyżka oliwy do zasmażenia.
Ponadto: 1/2 filiżanki płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Farsz: Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy z łupek, siekamy - niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki, podobnie czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek; gdy się zeszklą - dodajemy migdały, posiekane świeże zioła, podlewamy śmietaną i prużymy na niewielkim ogniu, aż farsz lekko zgęstnieje. Przykrywamy i trzymamy w cieple.
Omlet: Jajka, roztrzepane z mlekiem i solą, wylewamy na bardzo gorącą patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy spód omletu lekko się zrumieni, a wierzch będzie ścięty - nakładamy na omlet ciepły farsz, zaginamy boki do środka i od razu zsuwamy na wygrzany półmisek. Kroimy na połowę, przybieramy gałązką zieleniny i dużym, obranym z łupiny migdałem. Podajemy gorący, posypany zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Naleśniki z jabłkami

Reklama

Przepis przywiozła w okresie międzywojennym jedna z ciotecznych sióstr mojej mamy z Francji. Często je smażyła, a my za nimi wprost przepadaliśmy, teraz uwielbiają je moje wnuczki.

(Przepis na 20 naleśników)

2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, 1 szklanka mleka (można dodać nieco więcej), 3 duże jabłka (antonówki lub renety), 2 łyżki soku z cytryny wymieszanego z łyżką płynnego miodu, masło i oliwa (pół na pół) do smażenia, 2 łyżki cukru pudru do posypania.

Do głębokiej miski sypiemy przez sitko mąkę, dodajemy pół szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą - dodajemy małymi partiami pozostałe mleko. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy krążki, cienkie jak kartka papieru - układamy je na talerzu, przesypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z miodem i odstawiamy, przykryte, w chłodne miejsce także na 2 godziny.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu na dużej patelni rozlewamy niewielką ilość ciasta, formujemy - ruszając patelnią - naleśnik, na każdy nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy. Najsmaczniejsze - prosto z patelni, podane na wygrzanym talerzu, posypane cukrem pudrem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wimbledon - Iga Świątek awansowała do trzeciej rundy

2024-07-04 19:49

[ TEMATY ]

tenis

Iga Świątek

Wimbledon

PAP/ADAM VAUGHAN

Iga Świątek po wygranym meczu

Iga Świątek po wygranym meczu

Iga Świątek awansowała do trzeciej rundy wielkoszlemowego Wimbledonu. Liderka światowego rankingu tenisistek wygrała w czwartek w Londynie z Chorwatką Petrą Martic 6:4, 6:3.

To było czwarte spotkanie tych zawodniczek i czwarta wygrana Polki.

CZYTAJ DALEJ

Ruszył sezon pielgrzymkowy, w drodze są ułani, a w sobotę wyjadą rolkarze

2024-07-04 07:38

[ TEMATY ]

pielgrzymka

Karol Porwich/Niedziela

Ruszył w kraju ruch pielgrzymkowy. W drodze na Jasną Górę są ułani Pielgrzymki Kawalerii Konnej, a 6 lipca wyjadą z Wrocławia rolkarze. Szczyt pątniczy przypadnie w sierpniu. Z początkiem lipca na pielgrzymki można zapisywać się online.

Wraz z wakacjami ruszył w Polsce ruch pielgrzymkowy. Jego szczyt co roku przypada w sierpniu, kiedy przypadają dwie duże uroczystości maryjne – 15 sierpnia Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i 26 sierpnia – Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej. Większość pątników uda się na Jasną Górę, która od XVII w. pozostaje centrum duchowym Kościoła katolickiego w Polsce.

CZYTAJ DALEJ

50 szopek na wystawie u franciszkanów

2024-07-05 12:16

jms

    Do końca sierpnia, codziennie od godz. 10.00 do 18.00, w auli bł. Jakuba w klasztorze Franciszkanów w Krakowie (wejście od Plant) można oglądać szopki krakowskie. W tym roku jest ich 50!

    - Pretekstem do zorganizowania letniej wystawy jest trwający jubileusz 800-lecia przełomowych wydarzeń z życia św. Franciszka z Asyżu (2023-2026) oraz chęć zaprezentowania, szczególnie turystom, krakowskiej tradycji wywodzącej swój rodowód, podobnie jak wszystkie szopkarstwa świata, z Greccio – mówi Marek Markowski, inicjator przedsięwzięcia, twórca szopek, odznaczony odznaką honorową „Zasłużony dla Kultury Polskiej”. I dodaje: - Szopkarstwo Krakowa, jako jedyne szopkarstwo, zostało umieszczone na Liście Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości prowadzonej przez UNESCO. Warto więc, kto nie odwiedzał Krakowa zimą, skorzystać z okazji i podziwiać te misternie zdobione budowle stworzone z miłości do Bożego Narodzenia i Krakowa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję