Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane pory

(Przepis na 4 porcje)

4 białe części pora.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Z pora odcinamy zielone części i korzonki, dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą, wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 12-15 min. Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały - do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy rozciętą stroną do góry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy - całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika. Zapiekamy ok. 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy ser lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Zapiekankę podajemy do wszelkiego rodzaju smażonych mięs i ryb - najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem jako samodzielne, bezmięsne danie.
Rada: Do porów, tuż przed polaniem ich sosem, możemy dodać kilka najcieniej pokrojonych pieczarek lub szklankę (mała puszka) odsączonego zielonego groszku lub soczewicy, ugotowaną, posiekaną marchewkę lub mięso z piersi kurczaka - ale wówczas będzie to zupełnie inne danie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ryżem

Lekko strawne, orzeźwiające danie na kolację
(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy w zalewie, 1 puszka ananasów w plastrach, 2 duże ząbki czosnku, szczypta roztartych w dłoniach lubianych ziół, sól i pieprz, pół szklanki śmietany lub jogurtu o smaku naturalnym, zielenina.

Ryż sypiemy do salaterki, zalewamy dwoma łyżkami soku z ananasów. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, najdrobniej posiekany - ale nie zmiażdżony czosnek i pokrojone w niewielką kostkę plastry ananasów. Składniki delikatnie łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (delikatnie, by przyprawy nie przytłumiły smaku i aromatu sałatki), zalewamy spienioną śmietaną i - gdy trzeba - niewielką ilością soku z ananasów. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypaną zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV o rosyjskich dronach nad Polską: Polacy są zaniepokojeni

2025-09-16 23:15

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV udzielił krótkiej wypowiedzi mediom we wtorek wieczorem przed powrotem z Castel Gandolfo do Watykanu. „Polacy są zaniepokojeni, bo czują, że ich przestrzeń powietrzna została naruszona, więc sytuacja jest bardzo napięta, bardzo, bardzo” - powiedział Ojciec Święty.

Leon XIV spędził dwa dni w Castel Gandolfo. Przed wyjazdem we wtorek wieczorem odpowiedział na kilka pytań dziennikarzy o sytuację w Gazie oraz kwestię ostatnich oskarżeń Rosji wobec NATO.
CZYTAJ DALEJ

Katolikos Ormian zaprasza Papieża do wizyty w Armenii

2025-09-16 20:08

[ TEMATY ]

Armenia

Papież Leon XIV

Katolikos Ormian

Vatican Media

Leon XIV i Karekin II w Castel Gandolfo

Leon XIV i Karekin II w Castel Gandolfo

Papież we wtorek rano przyjął na audiencji patriarchę Ormian katolikosa Karekina II. Otrzymał zaproszenie od patriarchy do odwiedzenia Armenii. Po Janie Pawle II, Benedykcie XVI oraz Francizku, Leon XIV jest czwartym papieżem, który przyjął na audiencji Karekina II. Katolikos odwiedził też bazylikę Santa Maria Maggiore i modlił się przy grobie Papieża Franciszka.

Zaproszenie do odwiedzenia Armenii
CZYTAJ DALEJ

Watykan: przygotowania do setnej rocznicy urodzin Josepha Ratzingera - Benedykta XVI

2025-09-17 18:29

[ TEMATY ]

Benedykt XVI

Grzegorz Gałązka

Uroczysta Msza św. w Watykanie 16 kwietnia 2027 r. będzie jednym z punktów kulminacyjnych obchodów setnej rocznicy urodzin Josepha Ratzingera - papieża Benedykta XVI - poinformowała Fundacja Watykańska Joseph Ratzinger - Benedykt XVI.

Prace nad upamiętnieniem setnej rocznicy urodzin Josepha Ratzingera będzie koordynował Komitet, pod kierunkiem ks. prof. Roberto Regoli. W jego skład wchodzą ks. prof. Pablo Blanco Sarto z Hiszpanii, laureat Nagrody Ratzingera w 2023 r., a także ks. prof. Alessandro Clemenzia, ks. Hermann Geißler FSO (Austria) oraz prof. Pietro Luca Azzaro, który jest jednocześnie sekretarzem Komitetu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję