Reklama

Z naszej kuchni

Kabaczek

Jest niezwykle cennym surowcem kulinarnym o delikatnym smaku, zawiera spore ilości prowitaminy A i niewiele kalorii, czyli jest to wymarzona jarzyna dla osób z nadwagą lub tych, którzy bardzo dbają o figurę.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kabaczek w sosie koperkowym

(Przepis na 4 porcje)

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka pełnego mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz, 1 duży kabaczek, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ oraz pestki, każdą część dzielimy na połowę, obgotowujemy przez 3 min (nie dłużej) w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy cedzakową łyżką na sito - odstawiamy do odsączenia.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy - cały czas mieszając, by nie było grudek. Puszysty, gęsty sos zestawiamy z ognia, lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną i dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i oprószonym tartą bułką, układamy porcje ugotowanego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy na 10 min do wygrzanego do 2000 C piekarnika. Potrawa nie powinna się zrumienić.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i białym mięsem lub z jajkami w koszulkach i ziemniakami purée. Kabaczek wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiących krokietów z kaszy lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kabaczek faszerowany

(Przepis na 2 porcje)

1 dorodny kabaczek.
Farsz: 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego), 1 jajko, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.

Obrany ze skórki kabaczek kroimy wzdłuż, ostrą łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, kładziemy do naczynia z wrzącą, lekko osoloną wodą na 3-4 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką, lekko oprószamy solą i pieprzem - odstawiamy w chłodne miejsce.
Farsz: W mleku moczymy tartą bułkę. Posiekaną cebulę i czosnek lekko zasmażamy - składniki powinny się tylko zeszklić. Do mięsa dodajemy spulchnioną tartą bułkę, cebulę, keczup, jajko, przyprawy - wyrabiamy na jednolitą masę i farszem napełniamy „z czubem” przygotowane części kabaczka.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy kabaczki, lekko kropimy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C. Po 15-20 min (czas zapiekania zależy od wielkości kabaczka) polewamy porcje lekko spienioną śmietaną połączoną z utartym żółtym serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10-12 min.
Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 19.): Strzelaj. Nie spudłujesz

2024-05-18 19:30

[ TEMATY ]

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Co zrobić, żeby w ciągu dnia dusza nie zemdlała z głodu? Czy modlitwa może być jak proca? I co to właściwie ma wspólnego z przekąską i przystawką? Zapraszamy na dziewiętnasty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o maryjnej modlitwie aktami strzelistymi.

CZYTAJ DALEJ

Święcenia kapłańskie w Przemyśl

2024-05-18 13:30

kl. Krzysztof Bilik

Neoprezbiterzy z Pasterzami i Przełożonymi

Neoprezbiterzy z Pasterzami i Przełożonymi

Kapłan jutra ma mieć zatem serce podobne do serca Jezusowego, ma poznać swoje serce i mieć to serce otwarte tak jak serce Jezusa, otwarte na Pana Boga, na wolę Bożą, ale także na drugiego człowieka – mówił abp Adam Szal – metropolita przemyski w czasie święceń kapłańskich, w czasie których udzielił tego sakramentu sześciu diakonom Wyższego Seminarium Duchownego w Przemyślu.

W czasie homilii abp Szal zwrócił się do kandydatów do święceń: „jesteście drodzy bracia diakoni w ręku Pana Boga, za chwilę przyjmiecie szczególną posługę jako kapłani jak przypomniał nas Chrystus. To On nas wybrał na tę służbę. Wybrał was po to, abyście szli w Jego imieniu na cały świat – mówił metropolita przemyski.

CZYTAJ DALEJ

Duch Święty – kim jest najbardziej tajemnicza Osoba Trójcy Świętej?

2024-05-19 07:08

[ TEMATY ]

Duch Święty

Kard. Grzegorz Ryś

Materiał prasowy

Czy faktycznie jest równy Ojcu i Synowi? Jak działa? Czym są dary Ducha Świętego? Dlaczego tak mało o Nim wiemy? Duch Święty to niezaprzeczalnie najbardziej tajemnicza Osoba Trójcy Świętej. Jest niewidoczny jak wiatr, a jednak działa.

W Starym Testamencie bywa przedstawiany jako potężna moc, którą posługuje się Bóg, a dzisiaj najczęściej kojarzymy Go z obrazem gołębicy, płomienia czy silnego podmuchu. Jego nieoczywista moc, o której mówią te wizerunki, może zdziałać cuda. Wystarczy poznać Go i dać się Mu poprowadzić. Dopiero w Nowym Testamencie ukazuje nam się nie jako jakaś siła, wiatr, tchnienie czy moc, ale Osoba Boża.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję