Reklama

Nasze serce

Łatwiej zapobiegać niż leczyć

Niedziela Ogólnopolska 6/2007, str. 39

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

- Zapobieganie chorobom serca polega m.in. na właściwym odżywianiu się. Jaką dietę Pan poleca?

Reklama

Lek. med. Zbigniew Łebek, kardiolog, prezes Stowarzyszenia „Twoje serce” w Częstochowie: - Nie ma jednej cudownej diety, wiele przypadków trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale obserwacje potwierdzają niezbicie podstawowy fakt, że im mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie - mięsa, masła, tłustych serów, ciast, śmietany - tym lepiej dla serca i układu krążenia. W trosce o serce powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad: 1. Bilansujmy dietę pod względem kaloryczności, tzn. zadbajmy, aby ilość kalorii spożywanych w ciągu doby była dostosowana do wieku, płci i aktywności fizycznej. 2. Planujmy posiłki wcześniej, już na etapie zakupów, kupując produkty zawierające jak najmniej tłuszczu i cholesterolu. 3. Pamiętajmy, że podstawą naszego żywienia w tzw. piramidzie żywieniowej powinny być produkty zbożowe, które powinny stanowić podstawę każdego posiłku, uzupełniajmy je warzywami i owocami, spożywanymi kilka razy dziennie. 4. Ograniczmy produkty pochodzenia zwierzęcego do jednego - najwyżej dwóch posiłków dziennie. 5. Dbajmy o to, by w naszej diecie znajdowała się duża ilość błonnika - warzywa, owoce, płatki owsiane i kukurydziane - który m.in. obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie tłuszczów nasyconych z przewodu pokarmowego.

- Planowanie zdrowych posiłków już na etapie zakupów to niezmiernie ważna sprawa.

- Warto i trzeba zadawać sobie pytanie, czy to, co chcę kupić, będzie korzystne dla mojego zdrowia, a nie kierować się tylko upodobaniami czy ceną. Powinniśmy wybierać ciemne pieczywo i produkty zbożowe w różnych postaciach, np. płatki, kasze. Warto uwzględniać w diecie rośliny strączkowe: groch, fasolę i, oczywiście, dużo warzyw i owoców. Dietę dobrze jest wzbogacić w orzechy, nasiona dyni i słonecznika, a także w produkty zawierające tłuszcze nienasycone, które są głównie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest spożywanie ryb morskich, przynajmniej raz w tygodniu, ale im częściej, tym lepiej. Można wzbogacić dietę o tzw. fitosterole, substancje roślinne obniżające poziom cholesterolu, które są zawarte w niektórych miękkich margarynach.

- Czy trudno jest przekonać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych?

- U osób starszych nawyki są silnym hamulcem, często pada argument, że kiedyś nie przestrzegano żadnych diet. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że starsze pokolenia nie korzystały z żywności wysoko przetworzonej, miały o wiele więcej wysiłku fizycznego i mniej stresów niż my. Dlatego dietę trzeba dostosować do obecnych warunków życia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ważne jest, abyśmy się wzmacniali i karmili pokarmem duchowym

2025-04-11 10:38

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 6, 55.60-69.

Sobota, 10 maja. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana z Avili, prezbitera i doktora Kościoła
CZYTAJ DALEJ

Bp Prevost – misjonarz pośród ludu

2025-05-10 11:19

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

„Człowiek prosty z przesłaniem nadziei w poszukiwaniu pokoju” – tak s. Karina Gonzales, franciszkanka Niepokalanej, opowiada w rozmowie z Radiem Watykańskim o okresie, który przyszły Papież spędził w peruwiańskiej diecezji. Zakonnica wspomina szczególnie zaangażowaniu bpa Roberta Prevosta, kiedy w 2023 r. region został dotknięty przez zjawisko El Niño. „Wyruszał konno”, by dotrzeć do najbardziej niedostępnych miejsc andyjskiego obszaru.

S. Karina Gonzales należy do diecezji Chiclayo w Peru, tej samej, którą z balkonu Bazyliki Watykańskiej Papież pozdrowił, wspominając „wierny lud, który towarzyszył swojemu biskupowi”. Słowa wypowiedziane po hiszpańsku, dla s. Kariny i jej współsióstr – przebywających obecnie w Rzymie – były jak powrót do przeszłości, gdy dzieliły misję w Ameryce Południowej z bp. Prevostem.
CZYTAJ DALEJ

Papież Leon XIV na archiwalnych fotografiach. Jak wyglądał przed laty?

2025-05-10 21:55

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/AUGUSTINIAN PROVINCE OF OUR MOTHER OF GOOD COUNSEL / HANDOUT

Zanim został następcą św. Piotra pełnił swoją posługę w USA, Peru i Watykanie. Na archiwalnych zdjęciach można zobaczyć go w towarzystwie poprzednich papieży: Jana Pawła II, Benedykta XVI i Franciszka.

PAP/EPA/AUGUSTINIAN PROVINCE OF OUR MOTHER OF GOOD COUNSEL / HANDOUT
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję