Składniki:
1, 5 kg sera mielonego
9 jajek
2 budynie śmietankowe
1, 5 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
1 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół torebki cukru wanilinowego,
2 paczki herbatników
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem, dno wyłożyć herbatnikami (można jako spodu użyć wcześniej upieczonego biszkoptu). Ser, żółtka, budynie, cukier wanilinowy dobrze zmiksować. Następnie dodać olej i mleko dalej miksując, aby masa była gładka. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę z białek ubić, dodając na końcu cukier. Połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
Wszystko wyłożyć na przygotowaną blachę. Piec 1 godz. 20 min w temp. 160°C. Po upieczeniu zostawić na 10 min w piecu.
Po wyjęciu posypać startą gorzką czekoladą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu