Składniki:
(Przepis na 4 osoby)
2 filiżanki łamanych ziaren orkiszu
4 filiżanki wody
2-3 pokrojone jabłka
miód
3 szczypty przypraw: galgant i bertram
3 szczypty cynamonu
migdały (płatki lub mielone) ewentualnie: rodzynki
nasiona babki płesznik
Wykonanie:
Orkisz zalać wodą i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać miód i dalej gotować przez 5-10 min, jabłka i rodzynki dodać w ostatnich 4 min. Gotową potrawę posypać migdałami i ewentualnie nasionami babki płesznik, doprawić do smaku. Można też wmieszać od 1 do 3 łyżek stołowych ugotowanych na miękko całych ziaren orkiszu. Spożywanie dania z ciepłego orkiszu jako pierwszego posiłku w ciągu dnia - w formie tzw. habermusu - jest szczególnie cenne ze względów zdrowotnych.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu