Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
2,5 dag cukru
1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki tartej bułki
Masa:
100 ml słodkiej śmietany lub kefiru
10 dag cukru
2 jajka
2 małe bezy
50 dag jagód
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić na 3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę i nakłuć widelcem. Posypać tartą bułką i ułożyć jagody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. W naczyniu wymieszać śmietanę, cukier i jajka. Wyłożyć masę na ciasto, temperaturę obniżyć do 160oC i zapiekać przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 15 minutach wyjąć z formy. Posypać pokruszoną bezą.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu