Po raz pierwszy w tym sezonie Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (TOPR) ogłosiło w piątek wieczorem, pierwszy, najniższy stopień zagrożenia lawinowego.
„W związku z prognozowanymi opadami śniegu w Tatrach, od wysokości 1800 m n.p.m. obowiązuje pierwszy stopień zagrożenia lawinowego. W niewielu miejscach mogą występować małe poduchy nawianego śniegu, które należy omijać. Ze względu na zmieniający się kierunek wiatru, taka sytuacja może mieć miejsce na wszystkich wystawach” – ostrzega dyżurny TOPR.
Planując wyjście w wyższe partie gór górskie należy zapoznać się z komunikatem lawinowym na stronie internetowej TOPR.
Pierwszy stopień zagrożenia lawinowego oznacza, że pokrywa śnieżna jest na ogół dobrze związana i stabilna. Wyzwolenie lawiny jest na ogół możliwe jedynie przy dużym obciążeniu dodatkowym, w nielicznych miejscach na bardzo lub ekstremalnie stromych stokach. Możliwe jest samoistne schodzenie małych i średnich lawin.
Na Kasprowym Wierchu leży 12 cm śniegu, ale w wyniku silnego wiatru utworzyły się spore zaspy i nawisy śnieżne. Na najbliższe dni zapowiadane są kolejne opady śniegu w Tatrach.(PAP)
Jesienne liczenie kozic w Tatrach pokazało, że tych chronionych i rzadkich zwierząt jest mniej niż w ubiegłym roku.
Liczenie kozic to nie zabawa, lecz konieczność – zapewnia Jarosław Rabiasz z Zespołu Badań i Monitoringu Tatrzańskiego Parku Narodowego. Wymaga tego ich ochrona. Liczy się je w Tatrach – polskich i słowackich, dwa razy w roku – wiosną i jesienią. Akcje liczenia kozic są prowadzone od 1957 r., co oznacza, że jest to najstarszy monitoring przyrodniczy prowadzony przez dwa państwa równocześnie. Jesienią chodzi przede wszystkim o określenie stanu całej populacji kozic. Późną wiosną/latem ważniejsza jest liczba ogólna kozic, ale i nowo narodzonych koźląt. Wówczas dowiadujemy się także, ile kozic przetrwało trudy zimy, co nie jest dla nich łatwe.
Maryja wypowiada w miejscowym dialekcie słowa, które dla wizjonerki były zupełnie niezrozumiałe. „Que soy era Immaculada Councepciou” – „Jestem Niepokalane Poczęcie”. Dziewczynka biegnie do swego przyjaciela i kronikarza objawień pana Estrade, by zadać mu pytanie, co oznaczają te dziwne słowa. Gdy słyszy wyjaśnienie, opanowuje ją niezwykła radość, która nigdy już jej nie opuści...
Lourdes. Już pierwsze objawienia sprawiły, że wokół groty zaczęły się gromadzić pogrążone w modlitwie tłumy. Wszystko zaczęło się w 1858 r...
W Wielki Czwartek do południa sprawowana jest Msza Krzyżma Świętego. Nazywa się ją także Mszą olejów. To dlatego, że podczas tej liturgii biskup konsekruje krzyżmo oraz błogosławi oleje chorych i katechumenów. Jak powstają? Odpowiadają liturgista, ks. dr Stanisław Szczepaniec i odpowiedzialny za przygotowanie olejów dla Archidiecezji Krakowskiej, ks. Łukasz Jachymiak.
Wielki Wtorek. Wieczór. Pomieszczenie gospodarcze przy katedrze na Wawelu. To tu trwają ostatnie prace nad przygotowaniem olejów na tegoroczną Mszę Krzyżma Świętego. Zostało już tylko kilka dni. Siostra Cecylia bierze udział w tym procesie po raz 13. Ks. Łukasz po raz 3. Prace nad krzyżmem ruszają już zimą. Chodzi przede wszystkim o zgromadzenie potrzebnych składników. Tegoroczny olej został przywieziony z północnych Włoch. Na wzgórze wawelskie dotarł w lutym.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.