Reklama

Z zakonnej kuchni

Grillowane udka z kurczaka

Mięso drobiowe z grilla smakuje wyśmienicie, ma delikatny smak i stosunkowo szybko można je przygotować. Aby było smaczne i aromatyczne, należy je zamarynować albo natrzeć mieszanką przypraw kilka godzin przed wrzuceniem na ruszt.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 6 udek z kurczaka

• 2 łyżki miodu

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 łyżki musztardy dijon

• 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

• 2 łyżki oleju słonecznikowego

• 2 łyżki białego octu winnego

• pieprz i sól

Wykonanie:

Udka umyć i osuszyć, naciąć i przełożyć do dużej salaterki. Wymieszać składniki na marynatę i natrzeć nią mięso. Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Rozgrzać grill ogrodowy. Udka ułożyć na aluminiowej tacy i grillować – często obracać i smarować pozostałą marynatą – w średniej temperaturze przez 25-30 min, do momentu, aż udka będą miękkie i rumiane. Podawać z dowolną sałatką.

Wykonanie: Graziako

2015-07-07 11:53

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy Francja zakaże wyrzucania jedzenia na śmietnik?

[ TEMATY ]

jedzenie

Artur Stelmasiak

Co roku jedna trzecia światowej produkcji spożywczej kończy na śmietniku. Gdyby udało się zapobiec marnotrawstwu żywności, na świecie nie byłoby problemów z głodem. Takie są wnioski z badań przeprowadzonych na zlecenie FAO. Wielokrotnie odnosił się do nich Papież Franciszek, apelując o walkę z marnotrawstwem żywności.

Ciekawą inicjatywę w tym względzie zaproponowano dziś we francuskim parlamencie. Rozważa się bowiem możliwość prawnego obowiązku przekazywania niesprzedanej, lecz nadającej się jeszcze do spożycia żywności organizacjom charytatywnym. Obowiązek ten miałby obejmować wielkie sieci handlowe. Chodzi tu o produkty, których przydatność do spożycia skończy się w najbliższym czasie, a także produkty wycofane z rynku z innych powodów, na przykład marketingowych. Innymi słowy, jeśli ustawa zostanie przyjęta, nie będzie już można wyrzucać na śmietnik produktów nadających się spożycia.
CZYTAJ DALEJ

Jaskinia Słowa (17 Niedziela Zwykła)

2025-07-26 09:00

[ TEMATY ]

Ewangelia komentarz

Jaskinia Słowa

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Ks. Maciej Jaszczołt
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
CZYTAJ DALEJ

Parzno: św. Anna, patronka cierpliwości

2025-07-27 15:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

- Ten czas w naszym życiu, pomiędzy krzyżem a łaską, powinniśmy wypełnić cierpliwością. Może właśnie kwestią czasu jest, że to, co dziś nazwiemy krzyżem, za jakiś czas rozpoznamy jako łaskę – mówił ks. Łukasz Burchard podczas uroczystości odpustowej ku czci św. Anny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję