Składniki:
• 1,5 szklanki mąki
• 4 żółtka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1-2 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka octu lub spirytusu
• szczypta soli
• 50 dag smalcu do smażenia
• cukier puder do posypania
• wiśnie osączone z syropu lub dżem
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, ocet lub spirytus, szczyptę soli. Zarobić ciasto i dodać tyle śmietany, aby było luźniejsze niż na pierogi. Rozwałkować je jak najcieniej. Szklanką wykrawać krążki, składać po trzy, jeden na drugim, a następnie naciąć do środka w czterech miejscach i nagnieść w środku palcem, by połączyć krążki. Kłaść od razu na mocno rozgrzany tłuszcz – pod wpływem gorąca płatki ciasta odwiną się ku górze. Odwrócić na drugą stronę, a gdy płatki nabiorą złotawego koloru, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Po osączeniu posypać cukrem pudrem, do środka włożyć osączoną wiśnię lub odrobinę dżemu.
Wykonanie: Graziako